Lider Hamsa predstavio tri zahtjeva za oslobađanje taoca

03/05/2024
1 minuta čitanja
Lider palestinske islamističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze, Yehya al-Sinwar, i dalje ima tri zahtjeva u pregovaračkoj ponudi za dogovor o taocima, izvijestili su mediji.

Sinwar i dalje traži zajamčeni kraj rata, rekao je izvor blizak lider Hamasa sinoć za izraelsku televizijsku postaju Channel 12. Izrael je to do sada odbacivao.

Sinwar navodno želi pismeno preuzetu obvezu “bezuvjetnog prekida borbi”.

Po izraelskoj televiziji, al-Sinwar također zahtijeva da Izrael ne sprječava povratak na Zapadnu obalu palestinskih zatvorenika koji bi trebali biti pušteni u zamjenu za taoce otete iz Izraela.

Prema najnovijem nacrtu sporazuma, Izrael želi poslati one koji služe doživotnu kaznu u Pojas Gaze ili u inozemstvo.

Nadalje, lider Hamasa želi pojedinosti o materijalima koje Izrael neće dopustiti da budu isporučeni u Gazu radi obnove.

Prema izvještaju, u Izraelu se pretpostavlja da Hamas neće dati jasno negativan odgovor na prijedlog zbog međunarodnog pritiska. Dogovor trenutno pokušavaju postići egipatski posrednici, uz podršku SAD-a.

Iz Hamasa su ranije najavila da će ponovno poslati delegaciju u Egipat kako bi zaključili neizravne pregovore koje se vode s Izraelom o sporazumu o oslobađanju taoca i prekidu vatre.

Državna egipatska televizijska postaja Al-Kahira News izvijestila je da delegacija Hamasa treba stići u Kairo u naredna dva dana na nastavak pregovora.

Izraelska vlada najavila je skori početak ofenzive u Rafi na jugu Pojasa Gaze na granici s Egiptom ukoliko se ne postigne dogovor.

Idina vrh