Ispred OHR-a danas novi protesti građana, bit će održana i sjednica PIC-a

25/04/2023
1 minuta čitanja

U organizaciji neformalne grupe građana “ReSTART” danas će biti održani protesti u Sarajevu ispred zgrade OHR-a. Mirni protesti su zakazani za 16 sati i 30 minuta.

Povod protestnog okupljanja su, kako navode organizatori, secesionističke najave predsjednika entiteta RS Milorada Dodika te nezadovoljstvo potezima visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i najava korištenja bonskih ovlasti.

Planirano je da protesti traju dva sata.

Osim toga, danas će će biti održana i sjednica upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC). Upravo to je razlog zbog kojeg su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak pomjereni za današnji dan.

“Mikrofon neće moći koristiti već poznata lica bh. politike, ali i bilo kakva stranačka ili nestranačka organizacija koja bi ovu priliku koristila za samopromociju, već isključivo građani”, naveli su organizatori.

Podsjećamo, posljednji protesti ispred zgrade OHR-a održani su 31. marta, a na njima je prisustvovalo nekoliko hiljada građana. Tada su okupljeni, između ostalog, tražili i ostavku Christiana Schmidta.

Idina vrh