Reuters

Izrael na oprezu zbog iranske osvete nakon napada na ambasadu

12/04/2024
minuta čitanja

Izrael je u petak nervozno očekivao napad Irana ili njegovih saveznika dok su upozorenja rasla o osveti za ubistvo prošle sedmice visokog oficira u iranskoj ambasadi u Damasku.
Zemlje poput Indije, Francuske i Rusije upozorile su svoje građane da ne putuju u regiju, koja je već napeta zbog rata u Gazi, koji traje već sedmi mjesec.


Izraelska vojska je u četvrtak saopćila da nije izdala nove instrukcije civilima, ali da su njene snage u stanju povišene pripravnosti i spremne za razne scenarije. Ministarstvo vanjskih poslova Izraela nije komentiralo izvještaje da su neke izraelske diplomatske misije djelomično evakuirane i da je pojačana sigurnost.
“Osveta će doći”, napisao je najveći izraelski dnevni list, Yedioth Ahronoth. “Za sada, pretpostavka je da će biti vrlo brzo, u narednih nekoliko dana.”
Izrael nije preuzeo odgovornost za zračni napad 1. aprila u kojem je poginuo brigadir Mohammad Reza Zahedi, visoki komandant u iranskoj Revolucionarnoj gardi, i još šest oficira dok su prisustvovali sastanku u kompleksu ambasade u Damasku. Ali vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamenei, optužio je Izrael i rekao da “mora biti kažnjen i bit će” za operaciju koju je nazvao napadom na iransko tlo.
“Bit će vrlo teško Iranu da ne uzvrati”, rekao je Raz Zimmt, viši istraživač Instituta za nacionalnu sigurnost Izraela.
“I dalje vjerujem da Iran ne želi ući u potpunu, direktnu vojnu konfrontaciju protiv Izraela, a zasigurno ne protiv Sjedinjenih Država. Ali mora nešto poduzeti.” Iran želi izbjeći eskalaciju kažu izvori.
Iranski izvori i diplomati iz Sjedinjenih Država, glavnog zaštitnika Izraela, kažu da je Teheran signalizirao Vašingtonu da želi izbjeći eskalaciju i neće djelovati brzopleto.
Ali rizik ostaje da bi bilo kakav odgovor mogao izmaći kontroli.
“Mi smo spremni braniti se na zemlji i u zraku, u bliskoj suradnji sa našim partnerima, i znat ćemo odgovoriti”, rekao je ministar obrane Yoav Gallant nakon sastanka s načelnikom Centralnog komandnog centra Sjedinjenih Država, generalom Michaelom Kurillom. Budući da je Iran napad na ambasadu smatrao jednakim napadu na svoj teritorij, Zimmt je rekao da je stvarna mogućnost direktnog napada na izraelsko tlo od strane samog Irana, a ne nekog posrednika poput Hezbollaha u Libanu.


“Rizik od izraelskog odmazde protiv samog Irana, što bi bilo bez presedana, svakako je nešto što ne možemo isključiti”, dodao je. Iran ima rakete sposobne pogoditi Izrael direktno, a u posljednjih nekoliko tjedana, Izrael je ojačao svoju protuzračnu obranu, koja je presrelila hiljade raketa ispaljenih od strane Hamasa iz Gaze i od strane Hezbollaha iz Libana.

Izraelska vojska je pozvala rezerviste u pripremi za moguću eskalaciju duž svoje sjeverne granice, gdje gotovo svakodnevno razmjenjuje vatru s Hezbollahom.
Također je povukla većinu svojih vojnika i oklopnih vozila iz Gaze. Ministri su rekli da je potez bio uoči dugoočekivanog napada na grad Rafah, gdje se vjeruje da je ukopano nekoliko tisuća boraca Hamasa pored više od milion Palestinaca raseljenih iz drugih dijelova Gaze.


U Izraelu, iako nije bilo formalnih sigurnosnih uputa, neki roditelji su rekli da su njihova djeca dobila naloge da ponesu knjige kući za proljetne praznike u školi, u pripremi za moguće poremećaje nastave.

Prethodni tekst

Priština: U eksploziji ručne bombe oštećeno šest automobila

Sljedeći tekst

Šef FBI-a upozorava da je “prijetnja od stranih terorista” porasla od 7. oktobra dok Kongres raspravlja o FISA-i. – Kancelarija FBIa i u Sarajevu

Idina vrh