Šef FBI-a upozorava da je “prijetnja od stranih terorista” porasla od 7. oktobra dok Kongres raspravlja o FISA-i. – Kancelarija FBIa i u Sarajevu

12/04/2024
1 minuta čitanja

Šef FBI-ja upozorava na povećane prijetnje terorizma i poziva Kongres da ponovo autorizuje nacionalni sigurnosni program špijunaže.

Dolazi u vrijeme dok Kongres razmatra da li ponovo autorizirati Sekciju 702 Zakona o nadzoru strane obavještajne službe – poznatu kao FISA. Program omogućava prikupljanje elektronskih podataka od neameričkih građana bez naloga. Međutim, postoji zabrinutost među nekim zakonodavcima da bi to također moglo dovesti do nadzora nad Amerikancima.

FBI tvrdi da je Sekcija 702 bila ključna u sprečavanju otmica, zavjera za ubistva, identifikaciji hakera i ciljanju terorista. Unatoč njenom značaju, njena budućnost je neizvjesna dok zakonodavci raspravljaju o odredbama zaštite privatnosti Amerikanaca.

“Neka bude jasno, neautorizacija 702 ili njeno iskrivljavanje novom vrstom zahtjeva za nalogom bio bi opasan i stavio bi američke živote u opasnost”, rekao je direktor Wray.

Srijeda, direktor Wray je rekao jednom odboru Doma da je vidio “prijetnju od stranih terorista kako se podiže na potpuno novu razinu” nakon nedavnih napada od strane operativaca Hamasa u Izraelu 7. oktobra. Upozorava da bi zlonamjerni akteri mogli crpiti inspiraciju iz takvih napada na Bliskom istoku.

FISA ovlašćuje špijunske agencije poput CIA-e, NSA-e i FBI-a da prikupljaju podatke od američkih tehnoloških firmi kako bi pratili prijetnje nacionalne sigurnosti bazirane izvan zemlje. To ponekad rezultira i prikupljanjem podataka o Amerikancima koji su možda imali interakciju s tim ciljevima.

“To nam pomaže da saznamo s kim ovi teroristi surađuju i na što ciljaju”, rekao je Wray.

U srijedu, 19 republikanskih članova Doma blokiralo je proceduralni glas o zakonu o ponovnom autorizovanju FISA-e tvrdeći da žele zahtjeve za nalogom koji bi pomogli osigurati privatnost Amerikanaca. Međutim, kritičari kažu da bi te nove mjere mogle usporiti istrage terorizma u SAD-u.

Bivši predsjednik Donald Trump također se protivi mjeri, tvrdeći da je FBI zloupotrijebio FISA-u kako bi špijunirao njegovu kampanju.

Dok se FBI suočava s potencijalnim velikim smanjenjem budžeta, Dom se kreće prema glasanju o konačnom zakonu o produženju Sekcije 702 još dvije godine, umjesto pet, s novim amandmanom koji bi uključivao zahtjev za nalogom.

FBI ima i ured u Sarajevu koji djeluje pri Američkoj ambasadi.

Idina vrh