Jasmin Mulahusić je u ozbiljnom problemu, prijeti mu dugogodišnja kazna zatvora

27/03/2023
1 minuta čitanja

Radikalni bot Stranke demokratske akcije (SDA) Jasmin Mulahusić, koji se dovodio i u vezu s terorizmom, nalazi se u ozbiljnom problemu koji je rezultat njegovih akrobacija na društvenoj mreži Facebook.

Javnosti je poznato da je Jasmin Mulahusić pod istragom Tužilaštva BiH zbog širenja vjerske i nacionalne mržnje, razdora i netrpeljivosti. Kako saznajemo ovo nije jedino krivično djelo zbog kojeg se radikalni Mulahusić našao pod lupom.

Postoje elementi koji govore da je Mulahusić svojim objavama na Facebooku, na kojim je često pozivao čak i na ustanak, počinio krivična djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine. Podsjećamo, Mulahusić je u više navrata iz svog doma u Luksemburgu pozivao Bošnjake da se dignu, izađu na ulice i riješe se “krstaša”, “izdajnika” i stranih diplomata. 

Upravo prijetnje stranim ambasadorima u posebnom su fokusu nadležnih organa. Krivičnim zakonom BiH određeno je da će osobe koje počine krivično djelo ugrožavanje lica pod međunarodnopravnom zaštitom biti kažnjene kaznom zatvora od tri do pet godina. 

“Ko ugrozi bezbjednost lica iz stava 1. ovog člana ozbiljnom prijetnjom da će napasti njega, njegove službene prostorije, privatni stan ili prevozno sredstvo, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, piše u Krivičnom zakonu BiH. 

U narednim danima očekuje se intenziviranje međunarodnopravne saradnje. 

(PRESS)

Idina vrh