Kako bi izgledalo imenovanje Vlade FBiH ako Schmidt nametne “dvostruki osigurač”

27/03/2023
minuta čitanja

U nedjelju je Klix.ba objavio informaciju da visoki predstavnik Christian Schmidt planira nametnuti nove izmjene Ustava Federacije BiH koji bi omogućili formiranje vlasti ukoliko ne postoji saglasnost jedne od osoba iz rukovodstva entiteta.

Schmidt navodno namjerava staviti tzv. “dva osigurača” koja bi u praksi osigurala učešče HDZ-a u Vladi Federacije BiH.

Nametanje bi moglo ići u smjeru da dva člana rukovodstva Federacije BiH mogu imenovati premijera Federacije BiH bez saglasnosti trećeg ukoliko onaj koji nije saglasan ne dobije dvotrećinsku podršku u svom Klubu naroda u Domu naroda FBiH te i u kantonu s najviše stanovništva iz naroda kojem pripada.

Kako bi u praksi izgledalo da Schmidt nametne izmjene

U trenutnoj situaciji Refik Lendo, potpredsjednik Federacije BiH iz reda Bošnjaka je taj koji odbija dati saglasnost za imenovanje premijera, te bi strankama Osmorke i HDZ-u bilo neophodno zaobići njegov stav. Konačnu riječ bi imali klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH i klub Bošnjaka u Skupštini Tuzlanskog kantona s obzirom na to da je riječ o kantonu sa najviše bošnjačkog stanovništva, a što je uslov iz novih Schmidtovih izmjena.

U slučaju da veto na formiranje vlade povuče hrvatski ili srpski član rukovodstva FBiH, onda bi on bio dvotrećinski branjen u Klubu Hrvata ili Srba Doma naroda FBiH te u Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo.

Klub Bošnjaka

U Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH nalaze se 23 delegata. SDA ima 11 delegata, Naroda i pravda pet delegata, SDP dva, NES dva, Stranka za BiH jednog i Demokratska fronta jednog delegata te Senad Alić koji je prišao SDA iz PDA. Da bi veto kojeg uloži potpredsjednik iz reda Bošnjaka bio prihvaćen, potrebno je da ga podrži više od dvije trećine delegata, dakle 16 delegata.

Prema trenutnom omjeru snaga između dva bloka, blok SDA i DF ima 13 delegata, a Osmorka 10 i nijedna od dvije strane nema mogućnost da podrži veto potpredsjednika Lende što znači da bi njegova nesaglasnost s izborom bila “zaobiđena”.

Drugi ključ bi se nalazio u klubu Bošnjaka u Skupštini Tuzlanskog kantona. Trenutno se u klubu Bošnjaka nalazi 28 članova Skupštine TK. Za veto je potrebna podrška 19 članova skupštine. SDA ima 13, SDP šest, Senad Alić i Jakub Suljkanović su izabrani kao članovi PDA, ali su napustili stranku, tako da je PDA ostala na jednoj članici, dva člana koji su napustili Stranku za BiH, NiP ima jednog člana, Socijaldemokrate dva i Naša stranka jednog.

Prilikom izglasavanja nove Vlade Tuzlanskog kantona, SDA je skupila većinu od 20 zastupnika koju čine SDA, DF i dva bivša člana Stranke za BiH. Većinu nisu podržali Jakub Suljkanović koji je ranije napustio PDA i Husein Tokić iz Socijaldemokrata.

Većina okupljena oko SDA ima 16 ruku od potrebnih 19 u klubu Bošnjaka Skupštine Tuzlanskog kantona. Osim što im to nije dovoljno za veto, on ne bi prošao ni uz podršku Suljkanovića i Tokića jer bi im i dalje falila jedna “ruka”.

Klub Srba

Kada bi Igor Stojanović iz nekog razloga bio taj koji povlači veto, za usvajanje bi trebala podrška u klubu Srba u Domu naroda i kluba Srba u Kantonu Sarajevo.

U klubu Srba, SDP ima sedam zastupnika (bez jednog su ostali nakon što je Stojanović izabran za potpredsjednika, a njegovo mjesto pripalo SDA), SDA ima tri zastupnika, DF ima tri zastupnika, HDZ tri, SNSD dva, Naša stranka, Liberalna stranka, Novi početak, Srpski nacionalni pokret FBiH i Srpska napredna stranka FBiH po jednog zastupnika. Prema tome gotovo je nemoguće da bilo koja opcija skupi potrebne dvije trećine u klubu Srba.

U Kantonu Sarajevo klub Srba čine četiri zastupnice. Po jedna zastupnica iz SDP-a, DF-a, Naše stranke i SDA. Situacija bi u ovom kantonu bila ista kao i u Tuzlanskom jer ni Trojka, a ni SDA-DF blok nemaju snagu za potpredsjednikov veto kojim bi se onemogućilo formiranje Vlade FBiH.

To u praksi znači da bi mogla biti zaobiđena volja Igora Stojanovića, SDP-a i Osmorke, ukoliko se hipotetički dođe do rješenja za Vladu FBiH kojim oni nisu saglasni. Skupštinska matematika potvrđuje i to da ovaj osigurač ne bi imali ni jedna ni druga politička opcija, ali zato bi HDZ u svom kantonu.

Klub Hrvata

U Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH, HDZ ima 14 delegata od potrebnih 16, HDZ 1990 tri, NiP, Hrvatski narodni pomak, BNS, SDP, NES i Pokret za nove generacije po jednog delegata.

Stranke sa hrvatskim predznakom imaju 18 ruku što je dovoljno za podršku vetu, a HDZ-u samom nedostaju svega dvije ruke.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, klub Hrvata ima 16 zastupnika. Za podržavanje predsjedničkog veta bi trebala podrška dvije trećine tj. 11 ruku. HDZ trenutno ima 10 zastupnika, HDZ 1990 tri zastupnika, HRS dva zastupnika i DF jednog zastupnika.

S obzirom na to da su HDZ i HDZ 1990 dio Hrvatski narodni sabor prilično je sigurno da bi imali kontrolu pri imenovanju premijera Federacije BiH.

HDZ-ovi osigurači

Gore navedeni brojevi nam govore da bi u slučaju Schmidtovog nametanja novih izmjena prema modelu do kojeg smo došli, bilo bi omogućeno zaobilaženje političke volje članova rukovodstva iz reda srpskog i bošnjačkog naroda, ali ne i hrvatskog.

Lidija Bradara bi u ovom trenutku, u svim kombinacijama bila nezaobilazan faktor, dok Refik Lendo i Igor Stojanović ne bi. To faktički znači da ukoliko bi se HDZ i SDA dogovorili da formiraju vlast, Stojanović to vrlo moguće ne bi mogao spriječiti.

Ono što nije poznato u vezi sa novim prijedlogom izmjena Ustava FBiH jeste da li je za veto nekog člana rukovodstva FBiH potrebno osigurati dvotrećinsku podršku obavezno i u Domu naroda FBiH i u klubu naroda određene skupštine. Međutim, logika govori da su potrebna oba osigurača inače ne bi bila uvođena.

Prethodni tekst

Lider koji i vlastitu stranku vodi u ambis: Koliko će Izetbegović preživjeti na čelu SDA

Sljedeći tekst

Jasmin Mulahusić je u ozbiljnom problemu, prijeti mu dugogodišnja kazna zatvora

Idina vrh