Kako su članovi Predsjedništva BiH primljeni u Bruxellesu? Borrell poručio šta Evropa ne prihvata

16/02/2023
minuta čitanja

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell sastao se danas u Bruxellesu s predsjednicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem.

Borrell, koji je i potpredsjednik Evropske komisije, ponovio je predanost EU na putu Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Borrell: Odbacio neodgovornu retoriku

Istaknuo je kako je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU u decembru bila važna prekretnica. Ona potvrđuje evropsku budućnost zemlje, saopćeno je iz EU.

Pozvao je Predsjedništvo da unaprijedi reforme i osigura funkcionalnost zemlje i njenih institucija, za dobrobit građana BiH. Odbacio je neodgovornu retoriku i postupke usmjerene na podrivanje jedinstva i teritorijalne cjelovitosti BiH.

Istaknuo da takvom ponašanju nema mjesta u Evropskoj uniji.

Borrell je također ponovio da je EU i dalje spremna pružiti podršku zemlji. Posebno je skrenuo pozornost na pomoć EU Oružanim snagama BiH, uključujući deminiranje, u okviru Evropskog instrumenta za mir.

U kontekstu ruske nezakonite i ničim izazvane agresije na Ukrajinu, Borrell je naglasio važnost izgradnje demokratskog, stabilnog i miroljubivog kontinenta uz poštovanje pravila i međunarodnog prava.

Pohvalio je BiH što je osudila agresiju i pridružila se sankcijama bez presedana EU protiv ruskog vodstva i njegove ratne ekonomije.

Strateško opredjeljenje

Istaknuo je kako EU računa na to da će Bosna i Hercegovina i dalje biti uz EU u vanjskopolitičkim stavovima i odlukama. To je u skladu sa strateškim opredjeljenjem zemlje za integraciju u EU.

Unija će, s druge strane, također nastaviti stajati uz građane BiH, posebno u izazovnim vremenima. Istaknut je paket energetske podrške, kojim je BiH dodijeljeno 70 miliona eura za podršku ugroženim domaćinstvima.

Time bi doprinijeli boljoj budućnosti za sve u zemlji, a posebno za mlađe generacije. Borrell se raduje skorom održavanju prvog političkog foruma na visokoj razini, kako je navedeno u izvještaju o proširenju za 2022.

EU se oglasila o i susretu članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Tokom njihove prve zajedničke posjete Bruxellesu, Michel je čestitao članovima Predsjedništva na izboru. Istaknuo je da se njihov mandat poklapa s ključnim trenutkom za odnose Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Historijski trenutak

Odluka Evropskog vijeća u decembru da se BiH dodijeli status kandidata bila je historijski trenutak. Signal je to da EU podržava evropske težnje naroda BiH.

Predsjedništvo ima važnu odgovornost maksimalno iskoristiti ovaj jedinstveni zamah i brzo nastaviti s potrebnim radom.

To posebno znači provedbu obaveza Političkog sporazuma iz Bruxellesa iz juna 2022. (Politički sporazum o načelima za osiguranje funkcionalne BiH koja napreduje na svom evropskom putu) i koraka iz preporuke Komisije iz oktobra.

Predsjednik Evropskog vijeća je nadalje istaknuo da reforme i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja ostaju ključni za daljnji napredak BiH na putu ka EU.

Michel je snažno potaknuo Predsjedništvo da, zajedno s Vijećem ministara, izradi konkretnu mapu puta za provedbu ključnih prioriteta s preciznim rokovima za svaki korak.

Također je naglasio potrebu da se brzo ovlasti Vijeće ministara da sklopi revidirani Sporazum o statusu s Frontexom. Očekuje da se bez odgode potpišu i ratificiraju regionalni sporazumi o mobilnosti.

Time bi stanovništvu donijeli praktične i opipljive koristi.

Nadalje je naglasio važnost usklađivanja sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Predsjednik Michel je istaknuo kako Evropska unija ostaje spremna pratiti i podržati BiH u tim nastojanjima.

Prethodni tekst

Vrijeme ističe, Sebija šuti: Zasjeda komisija čiji će izvještaj biti ključan za odluku o diplomi prof. Izetbegović

Sljedeći tekst

Predstavnički dom PFBiH izglasao rukovodstvo Federacije: Da li će SDA preko Lende blokirati izbor Vlade?

Idina vrh