Kako su istražitelji razotkrili kriminal: Ekspresno dobili diplome, ovo su profesori i dekani koje hapsi SIPA!

21/02/2023
1 minuta čitanja

Lažne diplome su dobila i dva prikrivena istražitelja, osumnjičeno deset osoba

Po nalogu postupajućeg tužitelja Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), vrše pretrese i privođenja osumnjičenih osoba u više gradova, na području oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, saopćeno je.

Koliko osoba

Aktivnosti se realiziraju nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji zajedno sa SIPA, na suzbijanju organiziranog kriminala i sistemske korupcije, a povezane sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

U okviru aktivnosti privedeno je više uposlenika i visokih dužnosnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH.

Portal “Avaza” otkriva da su osumnjičeni dekani, profesori visokoškolskih ustanova: Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pracić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović. 

Oni bi trebali svi biti i uhapšeni.

50 lažnih diploma

“Avaz” saznaje, da su ih otkrili prikriveni istražitelji SIPA, koji su radili skoro dvije godine na istrazi. Sve su snimili i dokumentirali. Radi se o preko 50 lažnih diploma koje su izdali. 

Lažne diplome su dobila i tri prikrivena istražitelja, koji su razotkrili cijelu organizaciju i sa lažnim identitetima upisali fakultete.

 Pronađena je veća suma novca.

Idina vrh