Kanton Sarajevo izražava podršku Palestini i nudi pomoć tokom trenutnih patnji

18/10/2023
1 minuta čitanja

Danas je ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini, Rezeq Namoora, primio posjetu premijera Kantona Sarajevo, Nihada Uka, koji je izrazio saosjećanje i ponudio pomoć Vlade Kantona Sarajevo u ublažavanju patnje naroda u Gazi koja je okupirana.

Premijer Uk izrazio je duboku tugu zbog događaja u Gazi, posebno nakon saznanja o bombardovanju bolnice. Napomenuo je da su takve patnje dobro poznate stanovnicima Sarajeva, pa je zamolio ambasadora da prenese potrebe iz Gaze kako bi Kanton Sarajevo mogao pružiti pomoć čim se stvore povoljni uslovi.

Ambasador Namoora istakao je da trenutno nije moguće dostaviti humanitarnu pomoć s obzirom na zatvaranje svih granica. Takođe je napomenuo da strani državljani, uključujući 22 državljana BiH, ne mogu napustiti Gazu, što dodatno otežava situaciju.

Ambasador je izrazio zahvalnost premijeru Uku na podršci i ponuđenoj pomoći. On je opisao stalnu opasnost i zločine kojima je narod Palestine izložen te istakao da gestovi solidarnosti iz Sarajeva i BiH imaju veliku važnost.

Naglasio je važnost obrazovanja za Palestince i sugerisao da bi Kanton Sarajevo mogao pružiti podršku u tom pogledu nakon smirivanja situacije u Gazi. Premijer Uk je podržao ovu ideju i podsjetio na to da su mnogi Palestinci već studirali u Sarajevu, posebno u oblasti medicine.

Sagovornici su se rastali sa nadom da će progon i nasilje u Gazi prestati što je prije moguće i da će se uskoro sastati sa boljim vijestima.

Idina vrh