Karić: Projekte vodimo i vodit ćemo kako bismo osnažili grad i materijalno i duhovno

08/04/2022
1 minuta čitanja

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić izjavila je danas, povodom navršavanja godinu dana na toj funkciji, da Gradska uprava projekte vodi i vodit će kako bi gradili, podigli, osnažili grad i materijalno i duhovno te osigurali preduslove za sigurniji, kvalitetniji život i povjerenje građana u instituciju Grada Sarajeva.

Na pres-konferenciji u Sarajevu Karić je istakla da je mandat započela potpisivanjem Sporazuma o saradnji u aktivnostima na prevenciji i borbi protiv korupcije, koji je Grad Sarajevo ranije odbijao potpisati, a što je prvi korak ka transparentnosti Gradske uprave.
 
– Hoću posebno da naglasim da sve odluke i važni dokumenti koje smo donijeli predstavljaju rezultat zajedničkog rada shodno interesu i potrebama građana, kao i snažnu sinergiju između Gradske uprave i Gradskog vijeća, koja je i obilježila ovu prvu godinu našeg mandata – rekla je Karić.

Naglasila je da su pokrenuli nekoliko važnih procesa koji vode pristupanju projektu obnove i restauracije astronomske opservatorije Trebević, rekonstrukcije bob staze na Trebeviću, izgradnje Centralnog spomen obilježja za sve ubijene s područja grada i Kantona, a dobivanjem urbanističke dozvole učinjen je konkretan i važan korak ka izgradnji Muzeja savremene umjetnosti ARS AEVI.
 
– Radimo i radit ćemo na stvaranju okruženja i prilika kako bi nam građani vjerovali i imali u svakom trenutku dostupne informacije o aktivnostima i projektima koje će voditi Gradska uprava. Kroz to povjerenje i transparentnost će proizaći konkretni projekti koji su dio Strategije razvoja grada Sarajeva, koja uskoro treba da ugleda svjetlost dana – izjavila je Karić.

Dodala je da 2021. bila godina puna izazova, ali da vjeruje da ćemo u 2022. doživjeti brojne pozitivne stvari i zajedno prevladati one loše.

– Danas je moj 31. rođendan. Prije godinu dana izabrana sam za gradonačelnicu ovog prelijepog grada. To je velika čast, ali i velika odgovornost. Nema generalnog recepta za upravljanjem gradom. Spremna sam nastaviti vrijedno raditi, truditi se i davati ono najbolje od sebe za građanke i građane grada Sarajeva – poručila je Karić.
 
Potcrtala je da u fokusu ove gradske administracije uvijek i prvenstveno moraju biti građanke i građani Sarajeva, jer su oni najvrjedniji i najjači resurs i adut grada.

Idina vrh