Karić: Tražim ostavku odgovorne osobe za propust, ako SFF želi nastavak saradnje s Gradom Sarajevom

16/08/2023
1 minuta čitanja

O velikom propustu organizatora Sarajevo Film Festivala i promocije filma koji četnike i ratnog zločinca Dražu Mihailovića prikazuje kao pozitivne likove, oglasila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić

“Draža Mihailović je presuđeni ratni zločinac u Drugom svjetskom ratu (1941-1945.) kao i Ratko Mladić i Radovan Karadžić tokom agresije 1992-1995. godine. Pokušaji rehabilitacije Draže Mihailovića i četničkog pokreta u Sarajevu su nedopustivi”, poručila je Karić.

Dalje navodi da danas, dok je revizionizam u punom zamahu u i oko naše zemlje, pokleknu mu čak i mnogi među nama.

“Ispred Grada Sarajeva tražim konkretnu odgovornost, ukoliko žele nastavak saradnje sa ovom gradskom administracijom. Konkretna odgovornost podrazumijeva ostavku osobe zadužene za ovaj dio programa i selekciju filmova u ovom programu. Grad podržava festival kao veliku kulturnu manifestaciju, ali ovakvi udari nanose nemjerljivu štetu festivalu i Gradu Sarajevu”, saopćila je.

Gradonačelnica na kraju ističe da je važno da organizatori festivala preuzmu odgovornost za ovakve pokušaje revizionizma i narušavanja dostojanstva Grada koji jeste uvijek bio otvoren za druge, ali dobronamjerne.

“Naći ćemo načina da se suprotstavimo nedobronamjernima”, zaključila je.

Idina vrh