Katastrofalan izborni rezultat DNS-a: Od treće najjače stranke u RS-u do jedva pređenog cenzusa

21/10/2022
1 minuta čitanja

Demokratski narodni savez je danas nakon 20 dana od izbora održao sjednicu Predsjedništva na kojoj su razmatrali preliminarni izvještaj o postignutim rezultatima na Općim izborima 2022. godine. Ova stranka je ostvarila katastrofalno loše rezultate kada se uporede sa onima iz 2018.

Na sjednici je konstatovano da nisu ostvareni postavljeni ciljevi, niti kada su u pitanju kandidature za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske, niti broj poslanika za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Inače, za Narodnu skupštinu RS-a je DNS 2018. godine osvojio 98.851 glas, odnosno čak 12 mandata i bili su treća najsnažnija partija u ovoj instituciji, međutim ove godine su jedva prešli cenzus. Na 9. mjestu po broju glasova nakon 99,82 posto prebrojanih glasova, DNS ima samo 28.428 i neće imati direktni mandat, ali parlamentarnost mogu očekivati preko kompenzacijskih lista.

U državnom parlamentu DNS je imao jednog poslanika nakon izbornog rezultata od 68.637 glasova, odnosno 10,29 posto. Ove godine, dobili su 21.577 glasova što je 3,49 posto i dovoljno za jednog poslanika u Predstavničkom domu.

Na današnjem sastanku, DNS je za ovakav izborni rezultat okrivio spoljne i unutrašnje udare na stranku.

“Uzimajući u obzir šta se sve dešavalo sa DNS-om od 2018.godine do danas, udarima spolja i iznutra, sa namjerom potpunog uništenja i nestanka sa političke scene, moramo biti zadovoljni što smo ostali parlamentarna stranka na nivou Republike Srpske. To će nam poslužiti kao dobra pretpostavka za jačanje DNS-a i pripremu stranke za period koji dolazi. U tom smislu izvršit ćemo značajnu reorganizaciju stranke i prilagoditi je novonastalim uslovima”, rečeno je iz stranke.

Oni još dodaju kako izražavaju žaljenje što su još jedni izbori protekli “u velikoj podijeljenosti društva, teškim uvredama i kvalifikacijama, a što je u krajnjem imalo za posljedicu optužbe o neregularnosti izbora i dovođenje cijelog izbornog sistema u sumnju”.

“DNS je stava da je proces objave konačnih rezultata potrebno što prije okončati, čime bi se smanjile tenzije u društvu, a istovremeno omogućilo formiranje vlasti koja bi se mogla posvetiti rješavanju teških političkih i ekonomskih pitanja. Izražavamo nezadovoljstvo ukupnim izbornim i postizbornim procesom i smatramo da u društvu kao što je naše može izazvati nesagledine posljedice i svjesno izazivanje krize.

Nama je potrebna politička stabilnost i stabilne institucije, a DNS će dati puni doprinos u tom pravcu”, zaključeno je na sastanku.

Idina vrh