Kilometarski ruski vojni konvoj kreće se istočno od Harkova prema jugu Ukrajine

10/04/2022
1 minuta čitanja

Ukrajinska vojska je jutros objavila najnoviji operativni izvještaj, a na satelitskim snimcima od prije dva dana vidi se desetak kilometara dug ruski vojni konvoj koji se kreće preko istoga ka jugu Ukrajine.

Snimci prikazuju oklopna vozila, kamione s vučenim topništvom i prateću opremu koji čine konvoj, kažu iz američke kompanije Maxar Tech koja je dostavila snimke svjetskim medijima.

Zvaničnici tvrde da ruske snage pokušavaju probiti ukrajinsku odbranu u Izumu u Harkovu, u istočnoj Ukrajini, premještanjem dodatnih jedinica u to područje. Istovremeno pokušavaju uspostaviti potpunu kontrolu nad gradom Mariupoljom, prenosi Guardian.

Djelomična blokada Harkova i granatiranje grada se nastavlja, saopštio je ukrajinski generalštab oružanih snaga.

Satelitski snimci koje je objavila američka kompanija za privatnu svemirsku tehnologiju Maxar Technologies prikazuju vojni konvoj dug preko 10 kilometara koji se 8. aprila kretao ka jugu kroz grad Velkyi Burluk na istoku Ukrajine.

Grad se nalazi istočno od Harkova, blizu granice Ukrajine sa Rusijom.

“Stalni dolazak ranjenih (ruskih) vojnika opterećuje medicinsko osoblje i ogroman sanitet”, dodaje se u izvještaju odbrane Ukrajine.

U nedostatku stabilnog snabdijevanja rezervnim dijelovima i jedinicama, ruske trupe su prinuđene da non stop na obnavljanju i popravci opreme, tvrde zvaničnici.https://987871cc5d8de35a623b9ab6b3e44220.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

U regiji Lugansk pojačavaju se mjere rusko-okupacionih uprava o prisilnoj mobilizaciji stanovništva na okupiranim teritorijama.

Kako se navodi, na teritoriji Donjecka i Luganska ukrajinski vojnici osujetili su osam ruskih napada, uništili četiri tenka, osam jedinica oklopne tehnike i 13 vazdušnih ciljeva, uključujući tri aviona, jedan helikopter, pet bespilotnih letelica i četiri krilate rakete.

Sarajevodanas/klix.ba

Idina vrh