Kina ne namjerava slati vojnu pomoć Rusiji: Protiv smo rata u Ukrajini 

21/03/2022
1 minuta čitanja

Ambasador Kine u Sjedinjenim Američkim Državama Qin Gang izjavio je kako ova država ne namjerava pružiti bilo kakvu vojnu i finansijsku podršku Rusiji tokom rata u Ukrajini te je naglasio kako Kina isključivo šalje humanitarnu pomoć u Ukrajinu.

U intervjuu za CBS, ambasador se osvrnuo na sastanak između Xi Jinpinga i Joea Bidena koji je održan u petak te je pojasnio kako su stavovi Kine u vezi ruske invazije na Ukrajinu potpuno jasni.

“Predsjednik Xi Jinping dao je vrlo jasan stav Kine te objasnio Bidenu da se zalažemo za mir i protivimo ratu. Kina je zemlja koja voli mir. Mrzimo to što vidimo u Ukrajini zato pozivamo na hitan prekid vatre”, rekao je Gang.

Nakon toga osvrnuo se i na navode koji su se pojavili prethodnih dana, a koji se odnose na eventualnu vojnu pomoć koju Kina namjera poslati Ruskoj Federaciji.

“Ono što Kina radi jeste da šalje hranu, lijekove i vreće za spavanje. Postoje informacije da šaljemo vojnu pomoć Rusiji, ali te navode oštro odbacujemo. Ne šaljemo oružje niti jednoj strani i protiv smo rata”, ističe ambasador.

Također, ambasador se dotakao razgovora između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i ruskog lidera Vladimira Putina, a koji je održan drugog dana ruske invazije na Ukrajinu.

“Tražili smo od predsjednika Putina da razmisli o nastavku mirovnih pregovora s Ukrajinom i predsjednik Putin je to saslušao. Vidjeli smo do sada četiri runde pregovora. Znate, odnosi Kine s Rusijom su od povjerenja, a ne obaveza, i to je zapravo prednost u međunarodnim naporima da se kriza riješi na miran način”, zaključio je ambasador Kine u Sjedinjenim Američkim Državama Qin Gang.

Idina vrh