Konačno su pale maske oko “zanavljanja” radnih mjesta na nivou institucija BiH

07/11/2022
1 minuta čitanja

Danima traje podsmijehivanje javnosti oko načina popune više od 550 radnih mjesta u Institucijama BIH. Beskrupulozne bh. birokrate su smislile ovaj novi smjehotresni izraz “zanavljanje”, kako bi zamazale oči kompletnoj javnosti i medijima.

Naime, sada je potpuno jasno da svu prašinu dižu preambiciozni i “nezavršeni” savjetnici i njihova rodbina, koja pokušava loviti u mutnom u ovom postizbornom vremenu.

Glavni plijen su mjesta pomoćnika ministra u Ministarstvu pravde, te mjesta rukovodećih službenika u drugim tijelima koje bi trebalo biti raspisano. Pošto glas razuma pojedinih ministara i konstantno odbijanje ove tačke, sa dnevnog reda sjednica Vijeća ministara, nije išao na ruku beskrupuloznima iz Ministarstva pravde BiH, nađeno je rješenje na način da Upravni inspektor Ministarstva pravde Emir Mehmedović, ukine Odluku Vijeća ministara BIH kojom se sve institucije obavezuju da saglasnost za raspisivanje oglasa mora biti potvrđena od strane ovog tijela.

Sve ovo je osmišljeno u kabinetu ministra pravde Josipa Grubeše, inače uvjerljivo najlošijeg ministra u protekla dva mandata, što mu je u konačnici i potvrđeno činjenicom da se nije našao ni na jednoj listi HDZ-a, niti se spominje u bilo kojoj kadrovskoj križaljci, a nositelj aktivnosti je bila njegova višegodišnja šefica kabineta Ines Krtalić. Pošto Krtalićeva nije uspjela izdejstvovati oglas za popunu mjesta pomoćnika ministra za međunarodnu pravnu pomoć nakon odlaska u penziju prethodnog Nikole Sladoja, zbog nepostojanja saglasnosti Vijeća ministara BIH, uz pomoć još jednog kandidata Nevena Akšamije dosadašnjeg direktora Agencije za državnu službu BIH kojem je istekao drugi mandat smišljen je ovaj pakleni plan.

Zanimljivo je da je Sladoje i nakon penzionisanja nastavio raditi u Ministarstvu, ali kako, možda bi bilo najbolje pitati Upravnog inspektora Mehmedovića, ako ima vremena od marifetluka.

Neven Akšamija je “pikirao” pomočnićko mjesto u Sektoru kojim je rukovodio penzionisani Mustafa Bisić, a Mehemdovićeva nevjenčana supruga i svastika su također začešljane za profesionalnu promidžbu.

Eventualni prigovor na Mehmedovićev skorašnji nalaz, rješavat će ministar Grubeša, a to će svakako završiti šefica kabineta Ines Krtalić.

Svakako ćemo pratiti dešavanja oko “zanavljanja” radnih mjesta, ali prirodno bi bilo da se u praćenje ovih aktivnosti uključi i Tužilaštvo BIH i SIPA.

Idina vrh