Konaković: Benefite približavanja EU građani će osjetiti u svojim džepovima

22/08/2023
1 minuta čitanja

Ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik stranke Narod i pravde (NiP), Elmedin Konaković, rekao je da su na današnjem sastanku državnog parlamenta usvojena tri zakona koji spadaju u 14 prioriteta Europske unije. Ti zakoni su bili čekali usvajanje tijekom više godina

Konaković je istakao da je potpisan sporazum kojim se dogovara usvajanje zakona, te njihovo potvrđivanje u oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. Ovi zakoni su ključni za dinamiku i usmjerenje prema članstvu u Europskoj uniji, naglasio je Konaković.

Ministar je naveo primjere zemalja poput Rumunjske, koja je privukla blizu 150 milijardi KM iz fondova EU, povećala BDP na 77 posto prosjeka EU (dok je prije ulaska iznosio 20 posto), te Bugarske, koja je udvostručila plaće zaposlenika u posljednje četiri godine.

Konaković je istakao niz pozitivnih primjera koji proizlaze iz približavanja EU, kao što su projekti, fondovi, grantovi i pristup zajedničkom tržištu. Njegovo stajalište je da će ovi benefiti imati pozitivan utjecaj na građane kroz njihove džepove, pružajući mladim ljudima dobre plaćene poslove i šanse da ostanu u svojoj domovini kako bi je izgradili i razvijali.

Konaković je istakao kako su mogli slijediti destruktivni put blokade i prekidanja sastanaka, ali su se odlučili za konstruktivan pristup kako bi osigurali bolju budućnost za građane. Kritizirao je one koji su manipulirali istinama i koristili se lažima kako bi ostvarili vlastite interese, umjesto da služe narodu. Konaković je priznao da nije bilo lako ignorirati ove napade i laži.

Nadalje, pozvao je sve koji žele napredak Bosne i Hercegovine da podrže pozitivne trendove te da ne budu kočničari napretka ili oni koji sprečavaju prosperitet zemlje. Konaković je naglasio da su propuštene prilike već koštale društvo mnogo te da je vrijeme da se podrže pozitivne promjene.

Konaković je spomenuo da su napadi na imenovanje ministra financija pokazatelj slabosti opozicije. Naglasio je da ta pozicija pripada stranci SNSD i da je trenutna vlada ispravila greške prethodne trgovine.

Najavio je da će uskoro predočiti primjer kako se ugovor vrijedan 70 milijuna eura može pretvoriti u dodatne radove u iznosu od 98,2 milijuna eura. Ovi dodatni radovi su kritizirani od strane onih koji ga napadaju. Konaković je istakao da bi taj iznos mogao pokriti naknade za porodilje u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine tijekom cijele godine, te je kritizirao one koje naziva parazitima i lopovima za ovakve financijske zloupotrebe.

Idina vrh