Konaković odgovorio Vučiću: Ne postoje državni organi RS-a, pružena ruka nije znak slabosti

20/07/2023
1 minuta čitanja

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković reagovao je na poruku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je najavio sastanak “državnih” organa Srbije i RS-a.

Konaković se direktno obratio Vučiću i kazao kako bi predsjednik Srbije trebao nazivati stvari pravim imenom.

“Predsjedniče Srbije, ne postoje državni organi Republike Srpske. RS je entitet u suverenoj državi Bosni i Hercegovini. Svaki vaš dolazak u taj dio naše domovine je dolazak na teritoriju Bosne i Hercegovine, vi kao predsjednik Srbije koji je više puta rekao da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH u javnim obraćanjima trebate stvari nazivati pravim imenom”, poručio je Konaković.

Dodao je da ovakve poruke, kao i događaji u proteklih nekoliko dana, sve nas vraćaju nazad.

“Nakon što vaši saradnici pozivaju na stipendiranje studentica koje veličaju ratne zločince i počinjene zločine, nakon najave vaših saradnika da će graditi spomenik Draži Mihajloviću, ne/namjerne poruke poput ovih nas vraćaju nazad, ne idemo ka stabilnosti regiona i međusobnom uvažavanju”, istakao je Konaković.

Na kraju je dodao kako pružena ruka je znak snage a ne slabosti.

“Naša pružena ruka je znak naše snage i naše želje da stvari idu ka stabilizaciji odnosa, nikako nije znak naše slabosti”, zaključio je Konaković.

Idina vrh