Konaković: Ovo bi bio najgori scenario koji nam se može desiti

10/03/2023
1 minuta čitanja

Predsjednik NiP-a i šef diplomatije BiH Elmedin Konaković komentirao je danas proces formiranja vlasti te je istakao koji bi to najgori scenario bio.

On je istakao da je odluka Christiana Schmidta u izbornoj noći bila loša i pogrešna.

“Ali ne dozvoljavam da se poljulja pozicija OHR-a, što bi za BiH bilo jako štetno. Dakle, odluka je štetna, ali je bilo odluka koje su dobre”, naveo je Konaković.

On je podsjetio da je do Schmidtovog nametanja došlo nakon što se lideri bh. stranaka nisu mogli dogovoriti.

“Zašto u Neumu nismo imali snage da izglasamo izmjene koje su puno bolje od ovoga. Zato je važno da se uozbiljimo i dogovorimo o izmjenama Ustava. Tad nam Schmidt neće trebati”, rekao je lider NiP-a.

Onda je kazao da ne očekuje blokade za formiranje vlasti u Federaciji BiH, a ovo je Konaković istakao kao najgori scenario.

“Najgori scenario koji se može desiti jeste da SDA blokira i da niko ne intervenira. I sve ostane status quo”, ističe Konaković.

“U vremenu koji ima zamah, koji ima momentum, to su neprijatelji BiH. Da nam u ovakvom trenutku ostane ovakva Vlada FBiH. To bi bilo na štetu BiH. To je antipatriotski. Ili se SDA mora uozbiljiti i shvatiti da je po nju dobro da ode u poziciju ili će biti bar neko tumačenje ili nova odluka koja to rješava”, naveo je Konaković.

Idina vrh