Konaković: Pred ročište kače ljude na malina respiratore, smrtnost raste. Taj sistem danas slavi Perića

08/04/2023
minuta čitanja

Elmedin Konaković na svom je profilu na Facebooku komentirao aferu Respiratori i prvostepenu osuđujuću presudu.

Aktuelni ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider Naroda i pravde je napisao sljedeće:

Konaković: Odaberu firmu

“Donesu odluku i izdvoje 10,5 miliona KM za nabavku respiratora, normalnih, kvalitetnih. Odaberu firmu koja se tim poslom nikad nije bavila, nema ni potrebne dozvole za uvoz medicinske opreme.

Realizacija zapne, nema respiratora koje su planirali kupiti i odluče da izmjene ugovor, da kupe bilo kakve respiratore. Cijenu iz ugovora naravno ne mijenjaju. Ugovore prepravljaju/falsifikuju.

Ni dobavljača ne mijenjaju. Zaborave da su u banci položili ugovor sa šifrom kvalitetnih respiratora, a možda ni ne zaborave, možda su samo bahati, nedodirljivi.

Nabave respiratore za koje struka i vještaci kažu da nisu za liječenje težih bolesnika, a oni se slikaju i hvale kako liječe teže bolesnike”, navodi Konanković.

Podsjeća na izjave “da i Yugo i Stojadin mogu prevesti putnike”.

“Premijer kaže da su toliko dobri da mogu po dva pacijenta u isto vrijeme. Dan prije ročišta na kojem se sudi zbog respiratora sve respiratore stavljaju u funkciju, priključuju ljude.

Smrtnost u Sarajevu u tom periodu drastično veća od prosjeka. 13 anesteziologa, najboljih, malo nakon toga napušta KCUS. Njihov advokat kaže da je sve počelo zbog “malina” respiratora. Na KCUS-u kažu da je to politički režirano. Ključno pitanje jeste, gdje su danas respiratori?

Odgovor znamo svi

Koriste li ih na KCUS-u kod liječenja težih oboljenja i zašto ne? Odgovor naravno znamo svi. Na kraju, zbog respiratora je izrečena prvostepena presuda. Mišljenje je izdvojio sudija Perić.

Onaj koji je izrekao oslobađajuću presudu u predmetu u kojem je ubijen Dženan Memić, a tu presudu ekspresno ukinulo Apelacino vijeće Suda BiH, a u obrazloženju kažu da je Perić sve uradio kako ne treba. Perić koji je i prije ovog slučaja pod sumnjivim okolnostima oslobađao ključne ljude sistema. Perića naravno danas ljudi sistema slave.

Zanemarujući sve dokaze koje je utvrdio Sud, zanemarujući hronološki poredane činjenice, sistem kreće sa napadima. Ambasade su namjestile, domaći izdajnici izvršili, sve je politički montirano. Premijer je Bošnjak, udar je na Bošnjake, sprema nam se Palestina.

Tako im je lakše

Vlada FBiH je razlog zbog kojeg je presuđeno počiniocima. To je njihova istina u koju slijepo vjeruju. Tako im je lakše. U suprotnom bi morali priznati sebi da su obični kriminalci koji su u periodu kad se ljudski životi spašavaju odlučili zavući svoje lopovske ruke u džep države, bez obzira na posljedice.Zato je važno ponavljati istinu i činjenice.

Glasnije nego što oni vrište svoje laži. I na kraju, kao Bošnjak nešto da vam kažem. Do zadnjeg dana ćemo se boriti protiv koncepta koji nam namećete. Koncepta korumpiranog Bošnjaka, bogatog novcem koji je kući iz državne kase odnio.

Bošnjaka koji svoj kriminal brani identitetom kad mu kriminal otkriju i poziva se na vjeru. Mi takav narod nismo, vi niste naši predstavnici. Vi ste samo korumpirana banda. Nema vas mnogo, samo ste mnogo glasni”, objavio je Konaković.

Idina vrh