Kako je govorio lider SDA nakon podizanja optužnice: Više vjerujem Sudu nego Tužilaštvu BiH

08/04/2023
1 minuta čitanja

Vjerovao je Izetbegović u kompromitirane sudije, ali nije očekivao da će biti preglasani

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u srijedu je osuđen za kupovinu 100 kineskih respiratora za 10,5 miliona KM.

Od samog pojavljivanja afere pa sve do danas iz SDA su branili stranačkog vojnika, koji je do kraja ostao ustrajan u ispunjavanju stranačkih obaveza.

Tehnički mandat

Nakon što je Novalić uhapšen iz stranke su poručivali da je to napad na Bošnjake, a posebno su interesantne bile izjave nakon podizanja optužnice.

Krajem 2020. godine, nakon održanog Kolegija Predsjedništva SDA, obratio se Bakir Izetbegović, koji je tada govorio o aktuelnim temama, a osvrnuo se i na podizanje optužnice protiv premijera Federacije u tehničkom mandatu.

– Sudu vjerujem više nego Tužilaštvu BiH, pa se nadam da ćemo u Novalićevom slučaju imati jedan ubrzani proces – rekao je Izetbegović tada.

Uloga Perića

Njemu je Tužilaštvo bilo sporno zato što je podizalo optužnice i protiv drugih stranačkih vojnika, ali nije bio sporan Sud zato što je ranije oslobađao sve te iste stranačke vojnike. Zato je Izetbegović optuživao Tužilaštvo i nakon hapšenja Novalića da je pod političkim utjecajem.

Jasno je njemu bilo da u Sudu leži moć SDA, pa je, pogotovo poslije naknadnog ubacivanja kompromitiranog sudije Branka Perića u Sudsko vijeće, optimizam rastao i bio je siguran da će Novalić biti oslobođen. Uradio je Perić onako kako se i očekivalo od njega, dok su njegove kolege Braco Stupar i Goran Radević držali do profesije.

Prihvatiti odluku

Ipak, Bakir Izetbegović, ukoliko želi držati do trunke digniteta, ako mu ga je barem malo ostalo, treba biti pošten i prihvatiti odluku Suda na koji se pozivao ranije te reći premijeru da odstupi s funkcije, gdje ga niko više ne želi vidjeti, osim manje grupe klimoglavaca unutar SDA.

Idina vrh