Konaković razgovarao sa Blinkenom: BiH je visoko na radaru američke administracije

13/02/2023
1 minuta čitanja

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković razgovarao je danas telefonski sa američkim državnim sekretarom Antony Blinkenom o važnim pitanjima bilateralne saradnje BiH i SAD-a.

Konaković je istakao kako je BiH zahvalna američkim partnerima za njihovo snažno zalaganje i predanost miru, sigurnosti i napretku naše zemlje.

“Prije svega, jako nam laska što smo ponovno visoko na radaru u administraciji SAD-a i što je razgovor sa Blinkenom razgovor sa jednim od najviše rangiranih američkih zvaničnika. Impresivno je koliko je on upoznat sa situacijom u BiH i vjerovatno dobro pripremljen, jako dobro prati sve što se dešava”, kazao je Konaković za Klix.ba.

Istakao je da je naša država dobila niz pozitivnih signala jer je brzo formirana državna vlast i da je cilj pokušati iskoristiti momentum kako bi se država pokrenula na njenom putu kao euroatlanskim integracijama.

“Sa ovom šansom da usvajanjem nekih dokumenata iz 14 ključnih prioriteta približimo BiH Evropskoj uniji. U ovom trenutku to je manje kompleksno političko pitanje. Razgovarali smo i o opciji bilateralnih posjeta, nešto što do sada nije bilo praksa jer zvaničnici SAD-a već dugo zaobilaze BiH, znamo da smo mala zemlja, ali nam treba njihova pažnja”, istakao je državni ministar vanjskih poslova.

Konaković nam je rekao da je sa Blinkenom razgovarao i o njihovom potencijalnom susretu.

“Ili sa nekim drugim zvaničnicima State Departmenta i SAD-a. Dobili smo uvjeravanja da je Amerika i dalje jedan od naših ključnih partnera, da stoji čvrsto uz nas u ovim našim turbulentnim političkim vremenima i mogu zaista reći da je bio ugodan razgovor”, naglasio je.

Idina vrh