Konaković: Sastanak je bio težak, ali nije propao, opet ćemo sjesti

26/10/2023
1 minuta čitanja

Lider Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković rekao je da je današnji sastanak koalicije na državnom nivou bio težak, ali da se ne slaže sa kolego Miloradom Dodikom (SNSD) da je propao

Osvrnuo se i na pitanje koje se odnosi na sjedište Apelacionog odjela Suda BiH. Stevandić je u ranijem obraćanju optužio kolege iz FBiH da imaju animozitet prema Banjoj Luci i da im je zbog toga ta lokacija sporna.

“Oko sjedišta nemamo usaglašen stav i mislimo da to nije pitanje odnosa prema Banjoj Luci. Pragmatičnost je važna”, rekao je Konaković.

Iako se oko evropskih zakona nisu uspjeli dogovoriti na sjednici Vijeća ministara će, kaže, biti i drugi zakoni tako da ona nije propala.

“I ti zakoni će u izvještaju naći svoje mjesto”, rekao je i dodao da je simbolički bilo važno da da Ursulu von der Leyen dočekaju sa još dva ili tri dokumenta

Navodi da u rada periodu ovog Vijeća ministara nisu imali situaciju da je njegov rad stao jer se lideri koalicije nisu uspjeli oko nečega dogovoriti.

Rekao je da ne razumije Nenada Stevandića i njegovu priču o protektoratu.

“Mogao bi mu reći sada ti odeš u Moskvu pa ne smiješ ništa…”, dodao je Konaković.

Naglasio je da je rekao ružnu stvar i poređenje vezano za Banju Luku.

“Banja Luka je moja kao što Sarajevo jednako treba biti njegovo”, ističe Konaković.

Mislim da su do sada pravili kompromise za BiH koju su vrijedili, iako su oni nekada dovodili do gubitka političkih poena.

Kazao je i da ga ohrabruje to što bez obziraju na sve razlike lideri vladajuće koalicije iznova sjedaju.

“Projekte u BiH ne bismo smjeli bokirati jer svaki donosi korist BiH”, rekao je.

Također je kazao da smatra da nijedan sastanak nije propao te se ne slaže sa kolegom Miloradom Dodikom po tom pitanju.

“Nijedan sastanak ili susret ne može propasti. Ako definišemo da smo došli do zida o nekoj temi za mene je to uspjeh. Propada samo novac i vrijeme kada mi zarađujemos voje plate, a ne sastajemo se”, zaključio je Konaković.

Idina vrh