Sve spremno za prijevremene izbore za načelnika Općine Stari Grad

26/10/2023
1 minuta čitanja

Sve je spremno za prijevremene izbore za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo koji će biti održani u nedjelju, 29. oktobra – potvrdila je predsjednica Općinske izborne komisije Stari Grad Nevzeta Mulalić

Istakla je da je ta komisija uložila znatne napore kako bi se osigurala adekvatna priprema i provedba prijevremenih izbora.

-Provedena je obavezna edukacija za predsjednike i članove biračkih odbora i njihovih zamjenika, uključujući testiranje i certificiranje, a sve s ciljem osiguranja stručnosti i kvalitetnog vođenja biračkih mjesta na dan izbora. Također, završen je i proces akreditovanja posmatrača za nadgledanje izbornih aktivnosti izborne komisije, Centra za birački spisak, biračkih mjesta i drugih izbornih mjesta. Samo jedan politički subjekat, Socijaldemokratska partija BiH (SDP), podnio je zahtjev za akreditaciju svojih posmatrača, i to za njih deset. Nakon provjere predloženih kandidata, svi posmatrači su akreditovani – izjavila je Mulalić, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Oni koji su zbog starosti, bolesti ili invalidnosti spriječeni da glasaju na biračkim mjestima, svoje pravo moći će ostvariti putem mobilnih timova.

– Birači koji su zbog starosti, bolesti ili invalidnosti vezani za svoje domove, a koji su pravovremeno popunili obrasce i dostavili medicinsku dokumentaciju, imat će priliku glasati putem mobilnih timova. Komisija je primila 143 zahtjeva za ovakav način glasanja i formirali smo sedam mobilnih timova koji će obilaziti teren na dan izbora – dodala je.

Općina Stari Grad će na dan izbora otvoriti 46 biračkih mjesta, osiguravajući tako neometano glasanje svojim građanima. Pravo učešća na prijevremenim izborima za načelnika imaju dva politička subjekta, a ukupan broj registrovanih birača na području općine Stari Grad Sarajevo iznosi 36.195.

Glasanje će se na izborni dan odvijati od 7 do 19 sati.

U Općini Stari Grad Sarajevo je 23. jula ove godine proveden referendum za opoziv općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića. Tog dana za opoziv je glasao 3.791 građanin Starog Grada, a protiv opoziva 1.050 građana. Centralna izborna komisija BiH usvojila je 17. augusta ove godine Odluku o opozivu općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, a 30. augusta Odluku o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo.

Idina vrh