Konaković u Hatayu obišao spasilački tim iz BiH: Kritikovali ga zbog reakcije vlasti, on se izvinio

16/02/2023
1 minuta čitanja

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković posjetio je jučer spasilački kamp timova iz BiH u Hatayu, jednom od turskih gradova koji su najpogođeniji zemljotresom.

Konaković je došao pred spasioce Gorske službe spašavanja Federacije BiH (GSS FBiH) od kojih je prvo zatražio izvinjenje, u svoje lično ime i u ime Vijeća ministara BiH, zbog niza propusta koji su usporili dolazak naših spasilaca u Tursku i regiju pogođenu zemljotresom.

Ministar je saslušao oštre kritike koje su mu iznesene, nakon čega je obećao da će u budućnosti uraditi sve što je u mogućnosti da GSS dobije svoje mjesto u zakonu i institucijama države Bosne i Hercegovine.

Spasioci GSS-a FBiH su prihvatili izvinjenje ministra Konakovića i aktivno će pratiti realizaciju aktivnosti za koje je ministar dao obećanje i svoju riječ.

“Tom prilikom smo upoznali ministra Konakovića sa svim rezultatima izvedenih akcija kao i o ostalim detaljima boravka u spasilačkoj misiji”, navodi se u Facebook objavi GSS tima.

U pratnji ministra Konakovića bio je i ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Adis Alagić, koji je dao veliki doprinos u realizaciji pomoći Bosne i Hercegovine narodu Republike Turske.

Podsjećamo, nakon završene misije spašavanja spasioci GSS FBiH jučer su u konvoju krenuli prema Bosni i Hercegovini, a dolazak u Sarajevo je planiran u nedjelju. Također, jučer se u našu zemlju vratio i tim spasilaca koji je prvi otišao iz BiH u Tursku. Riječ je o pripadnicima GSS Novi Grad koji su bili vidno izmoreni, potreseni, ali i ujedno ponosni i sretni što su spasili čak 10 osoba ispod ruševina.

Idina vrh