Konaković u Parlamentu otkrio nove detalje Biserinog javašluka: 100.000 eura smo dali za zgrade koje ne rade

31/01/2023
1 minuta čitanja

Elmedin Konaković, šef diplomatije BiH, otkrio je u Parlamentu BiH nove detalje javašluka svoje prethodnice Bisere Turković.

Zastupnica Aida Baručija pitala je Konakovića tokm sjednice o tome šta je zatekao u Ministarstvu vanjskih poslova. Odnosno konkretno o konzulatima u Rijeci i Novom Pazaru.

“Brzim uvidom, jedan od uočenih problema jesu ova dva otvorena konzulata i onaj u Tirani. Ne postoje u sistematizaciji radnih mjesta ljudi koji bi mogli raditi u tim konzulatima. Nisu budžetirani. Tako da za to nema novca za njih”, naveo je Konaković.

On je kazao da nas je to koštalo već 100.000 eura.

“Ovaj u Rijeci ima ugovor o zakupu već punih sedam mjeseci. U Novom Pazaru punih 10 mjeseci 3850 eura mjesečno. Do sad je 100.000 eura otišlo u zgrade u kojima nema osoblja. Imamo informaciju, da se u konzulatu u Rijeci nalazi jedna osoba koja ima neki ugovor o djelu. Istražujemo ko je to napravio i je li to po zakonu”, naveo je dalje Konaković u Parlamentu.

On je kazao da su se odluke o otvaranju ovih konzulata donosile u vrijeme predizborne kampanje.

Međutim, najkritičnije je što su se donosile za vrijeme privremenog finansiranja.

“To nije predstava za javnost nego puno ozbiljnija stvar jer se kršio Zakona o budžetu”, naglasio je on.

“Imamo indikacije da su i ugovori koji su sklapani sklopljeni mimo procedure. O tome ćemo sastaviti informaciju. Plašim se da će iz ovog revizorskog izvještaja čio dio imamo, izaći još mnogo toga”, zaključio je Konaković.

Idina vrh