Košarac: Bošnjački političari nastoje da izdejstvuju sankcije za RS, posebno za njenog predsjednika

22/07/2023
1 minuta čitanja

Mislim da u plasiranju informacija iz Sarajevu u Brisel ima previše “sećijske” politike, kaže Košarac

Bošnjački političari, kao i dio međunarodnih struktura u Sarajevu netačnim informacijama, “friziranim” izvještajima i pogrešnim tumačenjim uzroka političke krize u BiH nastoje da izdejstvuju sankcije za RS posebno njenog predsjednika Milorada Dodika. To se pokazalo i tokom nedavnog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje BiH-EU u Briselu, izjavio je u intervju za RTRS ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac.

On tvrdi da je takva politika doživjela neuspjeh jer je evropskim zvaničnicima jasno rečeno da je Ustavni sud BiH produkovao krizu, a ne Narodna skupština.

Košarac kaže da Evropljani nemaju odgovor kada ih pitate kako bi se ponašali da u njihovoj zemlji sude strane sudije i kako bi reagovali kad bi strani državljanin donosio ili ukidao zakone.

– Imamo situaciju kada bošnjački predstavnici u delegaciji BiH komentarišu politike RS, ja kažem dobro, dajte bilo koji dokument u kojem je RS ili Milorad Dodik najavila otcepljenje, pa pitam ove evropske zvaničnike šta je sporno u rečenici da RS podržava ustavnu BiH i da je RS za dosljednu primjenu Dejtona, nema odgovora – poručio je Košarac.

On dodaje da imamo situaciju da jedni klimaju glavom a drugi su potpuno zbunjeni.

– Mislim da u plasiranju informacija iz Sarajevu u Brisel ima previše “sećijske” politike. Tu ključnu odgovornost snosi ambasador Satler. Kako je moguće kada argumentovano pokažemno stavove RS nastaje tajac i šutnja, a onda na nekom drugom nivou, sastanku idu druge informacije, pa ko informiše Borelja i druge – naglasio je Košarac.

Idina vrh