Lagumdžija: Ovo je konačni tekst rezolucije, negatori više ne mogu pobjeći

18/05/2024
1 minuta čitanja

Potvrdio je ovo večeras ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija.

“Šutili smo negatorima genocida dok su slavili i “zakazivali” pa “otkazivali” nepostojeća zasjedanja Generalne Skupštine UN kao i dok su se “obračunavali” sa “Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 1995” prije nego su je pročitali i dok tekst nije bio ni završen, kaže Lagumdžija i dodaje:

“Njima je smetala “samo” jedna riječ: GENOCID. Srebrenica je posljednjih mjeseci ponovo vraćena na globalnu scenu – simbol borbe za pravdu, istinu, pomirenje, učenje, prevenciju genocida i u konačnici simbol borbe protiv negiranja genocida. Od toga niko više ne može “pobjeći”.

On dodaje da su “negatori genocida počeli i slaviti tvrdeći da se zasjedanje odgađa sve dok se ne otkaže”.

“Za svaki slučaj, eventualno glasanje u kojem bi bili poraženi, počeli su slaviti kao pobjedu. Ovim putem i časne ljude, kao i dušmane, obavještavam. Danas je usaglašen konačni tekst Rezolucije o kojem će se Generalna skupština UN izjasniti 23.5.2024. Do tada ćemo biti najbolja verzija nas samih. Učinićemo sve što moźemo – kao i prethodnu godinu”, poručuje Lagumdžija.

Navodi i da danas usaglašena konačna verzija Rezolucije, koja će se naći pred svim članicama UN u idući četvtak nas je dovela do još kvalitetnijeg “upeglanog” teksta sa dva amandmana koja su postali sastavni dio dokumenta o kojem će se glasati.

“Prvi izbija argumente lažnim patriotima koji promoviraju nepostojeću krivicu “genocidnih naroda”! Tekst glasi: “Ponavljamo da se krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini”. Drugi ukazuje na jačanje jedinstva u različitostima koje nije samo moto EU nego i priroda naše zemlje kao evropske države zasnovane na ovakvim tradicijama.

Tekst glasi: “Ponavljamo čvrstu posvećenost da održavamo i jačamo jedinstvo u razlicitostima u Bosni i Hercegovini”, naveo je.

– Da ne bude nesporazuma – ovo je konačni tekst Rezolucije o “Međunarodnom danu refleksije i komemoracije 1995. genocida u Srebrenici”, koji će se naći pred Generalnom skupštinom UN 23.5.2024. Učinili smo sve što smo znali i mogli. Nećemo stati. Hvala svima koji su bili sa nama, zaključio je ambasador BiH u UN.

Idina vrh