Krišto: Nema poziva iz Brisela za razgovor o Izbornom zakonu

02/04/2022
1 minuta čitanja

Član Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH Borjana Krišto rekla je da iz Brisela nema zvaničnog poziva za razgovore o izbornom modelu uz medijaciju najviših zvaničnika EU, ali je ukazala da u BiH nema važnije pitanja od promjene tog zakona.

Krišto je navela da je sve u domenu spekulacija dok ne dođe do zvaničnog poziva iz Brisela.

– Mi u ime njih ne možemo govoriti, oni će procijeniti. Ipak, ja se nadam da će do toga doći jer trenutno u BiH nema važnijeg pitanja od promjene Izbornog zakona, te stvaranja formalnih preduslova za održavanje izbora – istakla je Krišto za Glas Srpske.

Krišto, koja je visoki funkcioner HDZ-a BiH, kaže da ova stranka i Hrvatski narodni sabor duže vrijeme čine sve i nude veoma konstruktivna rješenja koja su u interesu političke stabilnosti i budućnosti BiH, te ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i drugih naroda.

– Nadam se da će do dogovora doći – rekla je Krišto.

Banjalučki list piše da bi novi krug razgovora o izmjeni Izbornog zakona BiH mogao da bude obavljen u Briselu nakon što ključni politički faktori u Federaciji BiH, u nekoliko pokušaja, nisu postigli dogovor o tome na domaćem terenu.

Na tome, dodaje, snažno lobira Hrvatska na čije insistiranje je nedavno usvojena posebna izjava lidera EU o neophodnosti izborne reforme.

Idina vrh