Lambrecht prenijela poruku Njemačke: BiH nije sama

04/05/2022
1 minuta čitanja

Ministrica odbrane Njemačke Christine Lambrecht izjavila je danas u Sarajevu da se evropske vrijednosti moraju braniti svuda, pa i na zapadnom Balkanu, a da Bosna i Hercegovina može računati na podršku Njemačke

Nakon sastanka s ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, Lambrecht je istakla da njena zemlja želi stabilan zapadni Balkan i zato žele da vide regiju na putu približavanja EU i NATO-u, u čemu žele biti pouzdan partner.

– Ukoliko dođe do nekih opasnosti ili rizika, želimo zajedno da se borimo – potcrtala je Lambrecht.

Dodala je da su decenijama radili na regionalnoj stabilnosti i da je postignuto dosta dobrih stvari, što ne smije biti izgubljeno.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Lambrecht je navela da je važno produžiti mandat Misije EUFOR-a, a da će angažman Njemačke zavisiti od utisaka koje ona bude prenijela parlamentu svoje zemlje.

– Ne smijemo dozvoliti da dođe do destabilizacije BiH i potcrtavamo našu spremnost na podršku obuci osoblja Oružanih snaga BiH, školovanju kadrova i osposobljavanju lokacija OSBiH – rekla je Lambrecht.

Delegacija Ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke, na čelu sa ministricom Christine Lambrecht, boravi danas u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka s njemačkom ministricom odbrane Christine Lambrecht da je njena posjeta poruka da nismo sami i da ćemo sarađivati sa zemljama članicama NATO-a i EU.

Istakao je da je podrška Njemačke u protekle dvije godine bila od ogromnog značaja za Ministarstvo odbrane BiH, na čemu je posebno zahvalio.

– Bez obzira na sve ekonomske posljedice koje će osjetiti svi stanovnici Evrope, suglasili smo se da moramo osuditi barbarizam kojem svjedočimo prema građanima Ukrajine – rekao je Podžić.

Dodao je da zemlje regije, među kojima je i BiH, nisu u potpunosti integrisane u EU i NATO, a zbog agresivnog ponašanja Rusije to može biti vrlo osjetljivo područje.

– Čvrsto obećanje i ohrabrenje za nas je da nećemo biti sami jer imamo naše prijatelje iz EU i NATO-a, a u tom kontekstu smo razgovarali i o budućnosti misije EUFOR-a – naveo je Podžić.

Dodao je da su se suglasili da će, ukoliko bi došlo do problema s produženjem te misije, zajednički naći način da se sačuva mir u Bosni i Hercegovini.

– Kroz program “Berlin+” i dobrom saradnjom EUFOR-a, NATO-a i bh. vlasti zaključili smo da ne smijemo dozvoliti da 25 godina mira u BiH bude narušeno – potcrtao je Podžić.

Poručio je da su pripadnici Oružanih snaga BiH učestvovali u brojnim misijama podrške miru i izrazio nadu da neće biti potrebe da učestvuju i u odbrani Evrope.

– A ako bude trebalo, tu smo – naglasio je Podžić.

Idina vrh