Ambasada SAD-a o Čovićevim najavama reorganizacije BiH: Antidejtonsko djelovanje

04/05/2022
1 minuta čitanja

Današnja Čovićeva najava pokušaja teritorijalne reorganizacije BiH zbog CIK-ovog raspisivanja Općih izbora u našoj zemlji za oktobarove godine naišla je na osudu i iz američke ambasade.

Kako su za Klix.ba rekli iz američke ambasade, svi bh. čelnici imaju ustavnu odgovornost da osiguraju građanima izvršenje njihovog demokratskog prava da glasaju na slobodnim, fer i pravovremenim izborima.

“Opstrukcije finansiranja i održavanja izbora i prijetnje daljnjom podjelom BiH su antidejtonske, destabilizirajuće i u suprotnosti sa euroatlanskim putem BiH. Vrijeme je da lideri prihvate odgovornost za unaprijeđenje stvarnih reformi, kao što su vladavina prava i zakoni koji regulišu integritet izbornog procesa, koje mogu pokrenuti BiH naprijed i omogućiti glasačima da biraju ko je posvećen borbi protiv korupcije i radu na prosperitetu BiH”, naglasili su iz američke ambasade u BiH.

Također, ranije su ove izjave osudili i iz britanske ambasade, zaprijetivši lideru HDZ-a BiH sankcijama.

“Svakog političkog aktera, koji razmatra ili prijeti jednostranim potezima suprotno zakonskom i ustavnom poretku ove zemlje, podsjećamo da je to put koji će samo voditi ka povećanoj izolaciji, i da je takvo djelovanje suprotno interesima građana ove zemlje.”, rekli su nam ranije iz britanske ambasade.OPOMENULI LIDERA HDZ-AVelika Britanija zaprijetila sankcijama Čoviću zbog izjava o reorganizaciji BiH

Podsjećamo, Čović je danas u pismu međunarodnim zvaničnicima poručio da će Hrvatski narodni sabor pristupiti realizaciji svih zaključaka s Izvanrednog zasjedanja HNS-a u BiH od 19. februara 2022. godine.

“Te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH”, napisao je Čović u pismu upućenom brojnim dužnosnicima međunarodne zajednice.

Idina vrh