Medvedev upozorio Zapad: Svijet čekaju ratovi, epidemije i glad zbog nametanja antiruskih sankcija

13/05/2022
1 minuta čitanja

Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije i nekadašnji predsjednik ove države Dmitrij Medvedev ponovo se oglasio povodom situacije u Ukrajini i odnosa između Zapada i Rusije te je poslao novo upozorenje državama.

U komentaru koji je objavio na zvaničnom nalogu na društvenoj mreži Telegram, Medvedev se osvrnuo na to šta se može dogoditi sa svijetom ukoliko se nastavi nametanje antiruskih sankcija.

Kroz nekoliko tačaka, Medvedev se osvrnuo kako na ekonomske tako i na druge probleme s kojima bi se države mogle suočiti zbog nametanja sankcija Ruskoj Federaciji.

“Doći će do kolapsa brojnih globalnih lanaca nabavke robe, moguća je velika logistička kriza koja uključuje i kolaps aktivnosti stranih aviokompanija kojima je zabranjen let iznad ruske teritorije. Energetska kriza će se intenzivirati u onim državama koje su ‘pucale same sebi u noge’. Cijena fosilnih goriva će nastaviti rasti, a usporit će se razvoj digitalne ekonomije u svijetu”, objasnio je ruski zvaničnik.

Zbog svega navedenog, Medvedev smatra kako će doći do opće međunarodne krize s hranom koja bi mogla teško pogoditi određene države.

“Monetarna i finansijska kriza moguća je u pojedinim državama ili zajednicama zemalja, povezana je s podrivanjem stabilnosti niza nacionalnih valuta, galopirajućom inflacijom i uništavanjem pravnog sistema za zaštitu privatne svojine”, ističe Medvedev.

Nakon toga, osvrnuo se na mogućnost novih sukoba.

“Novi regionalni vojni sukobi će se pojaviti na onim mjestima gdje se situacija već godinama ne rješava mirnim putem ili se zanemaruju značajni interesi velikih međunarodnih igrača. Teroristi postaju sve aktivniji, vjerujući da je pažnja zapadnih zemalja danas skrenuta na obračun s Rusijom”, pojašnjava.

Zbog antiruskih sankcija, Medvedev smatra kako se mogu u budućnosti javiti i nove epidemije.

“Počet će nove epidemije uzrokovane odbijanjem poštene međunarodne saradnje u sanitarnoj i epidemiološkoj sferi ili direktnim činjenicama o upotrebi biološkog oružja. Doći će do pada aktivnosti međunarodnih institucija koje nisu uspjele dokazati svoju efikasnost u rješavanju situacije u Ukrajini kao što je Vijeće Evrope”, poručio je Medvedev.

Na kraju, osvrnuo se i na formiranje novih međunarodnih saveza.

“Novi međunarodni savezi zemalja će se formirati na osnovu pragmatičnih, a ne ideoloških anglosaksonskih kriterija. Kao rezultat toga, stvorit će se nova sigurnosna arhitektura u kojoj se de facto, a potom i de jure prepoznaju postojeće realnosti – slabost zapadnjačkih koncepata međunarodnih odnosa i drugo besmisleno zapadnjačko smeće, kolaps ideje američko-centričnog svijeta, prisustvo interesa koje poštuje svjetska zajednica u onim zemljama koje su u akutnoj fazi sukoba.

Sarajevodanas/klix.ba

Idina vrh