Milanović: SDA je srušila pregovore, neke bošnjačke stranke bile su konstruktivnije 

23/03/2022
1 minuta čitanja

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su neke bošnjačke stranke tokom pregovora o izbornoj reformi bile konstruktivne, a SDA je optužio da je odgovorna za propast pregovora.

“Postoje tri strane, neki misle da su to sve građani, razdragani ljudi, raspjevani, sa kosama koje se viore na vjetru, šarenim biciklima kojim idu na posao, nisu Srbi, Hrvati i Bošnjaci ali jesu Srbi, Hrvati i Bošnjaci, jesu”, rekao je Milanović.

Dodao je da je sve što se desilo tokom pregovora “opet ista priča”.

“Predvidivo, kao buđenje medvjeda iz zimskog sna. Dakle SDA, sarajevska čaršija pregovara lažno par dana pa onda to sve sruši. Drugi predstavnici bošnjačkih stranaka su konstruktivniji. Hrvati traže oteta prava i sa Srbima se može razgovarati”, smatra Milanović.

Dodao je da sarajevske građanske i “unitarističke” stranke nisu htjele pregovarati “jer to nije njihova razina, jer oni su jedna viša kategorija evolucije”, sarkastičan je bio predsjednik Hrvatske.

Podsjetimo, tokom prošle sedmice u Sarajevu je održana posljednja runda pregovora za Izborni zakon, ali dogovor nije postignut. Trenutno je sve manje optimizma da će do dogovora i doći.

Idina vrh