Miletić: Nisam shvatio da Ogrešević i Efendić bilo koga uslovljavaju izlaskom iz vlasti

04/01/2023
1 minuta čitanja

Državni zastupnik Zlatko Miletić (Za nove generacije) spreman je dati šansu novom sazivu Vijeća ministara BiH u trajanju od 100 dana da dokaže svoju privrženost zajednički dogovorenim ciljevima.

Ovo su jasno istakli i iz pokreta Za nove generacije.

“Taj period je više nego dostatan da se dokaže da li su ove namjere iskrene ili se samo radi o olako datim obećanjima u cilju popunjavanja kadrovskih križaljki. No i prije isteka tih 100 dana, već u prvom koraku odabira budućih ministara i zamjenika ministara, nositelja izvršne vlasti, bit će nam jasno da li su inicijalno dogovorene smjernice i stavke iznesene u ekspozeu mandatarke samo početak stvarne suradnje ili izgovor za popunjavanje kadrovskih križaljki”, saopćeno je.

Povodom ovih izjava kontaktirali smo Zlatka Miletića te ga upitali da li će ostati na ovim stavovima s obzirom na činjenicu da njegov glas više neće biti toliko bitan, nakon imenovanja Vijeća ministara BiH, jer smjena neće biti moguća zbog četiri delegata SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH, te samim time neće imati mogućnost za “popravni ispit”.

Miletić je objasnio da se to pogrešno interpretiralo i da on nije dao bezrezervnu podršku.

“Kada sam mislio na 100 dana, upravo sam tražio da Vijeće ministara povede računa o integritetu i rasporedu osoba koje se postavljaju u Vijeće ministara te da u tom smislu, ako žele podršku, moraju voditi računa, uključujući i Osmorku”, rekao je Miletić .

Iako je bilo jasno od početka da Dodik ne planira mijenjati svoje političke ciljeve koji su antidržavni, mnogi su kreirali lažne nade koje su potpuno rasrpšene donošenjem Zakona o nepokretnoj imovini RS-a ili organizovanjem centralnog obilježavanja neustavnog Dana RS-a u Istočnom Sarajevu.

Da stvar još bude zamršenija, sve je kulminiralo kada su Narodni evropski savez (NES) i Stranka za BiH uputili zajedničko saopćenje za javnost u kojem su zatražili da se zaustave pregovori s Dodikom o formiranju vlasti.

Na ove informacije i na najave da će Osmorka sutra imati sastanak zbog novonastale krize te “uslovljavanja” Efendića i Ogreševića, Miletić govori da on nije shvatio da njih dvojica ikoga uslovljavaju izlaskom iz vlasti.

“Koliko sam shvatio, oni traže samo da se poštuje dogovoreno i da se Dodik zaustavi u svom protivustavnom djelovanju i slažem se sa stavom da u ovom trenutku treba preispitati politiku u kontekstu dalje implementacije sporazuma”, kazao nam je Miletić.

Zaključio je da će se ubuduće ponašati isključivo u skladu sa svojim principima i savjesti.

Idina vrh