Ministar Delić: Akcija „Zasadi za život“ se nastavlja, lovci sadnjom 550 sadnica voća zvanično započeli proljetnu sezonu pošumljavanja KS

18/04/2022
minuta čitanja

Danas je na šest lokacija na području općine Trnovo zvanično nastavljena akcija masovnog pošumljavanja „Zasadi za život“ koju je pokrenulo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, u saradnji s KJP „Sarajevo-šume“, u jesen prošle godine.

Akciju „Jedno drvo za jednog lovca“ u okviru masovne akcije pošumljavanja organiziralo je Lovačko društvo „Trnovo“ koje je svojim sredstvima obezbijedilo 550 sadnica za 550 članova ovog društva, te na taj način dalo doprinos realizaciji ove akcije.

Udruženje lovaca „Trnovo“ postoji već 90 godina i gazduje nad sedam lovišta kroz svojih šest sekcija: Kijevo, Desenica, Razin gaj, Trnovo, Delijaši i Šabići. Svaka od šest sekcija danas je zasadila voće u oblasti svog lovišta, a u lovištu Kijevo sadnicu je zasadio i ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

„Čast mi je i zadovoljstvo započeti danas s vama novi ciklus pošumljavanja i zahvalan sam što pružate podršku Ministarstvu i Sarajevo-šumama. Ovu akciju prvodit ćemo u kontinuitetu i  u narednim godinama. Cilj nam je da to postane tradicija, a i u lovcima, vidimo strateške partnere. Nadam se da ćemo kroz ovu akciju osnažiti saradnju i drugim aktivnostima jer lovstvo je naš resor i cilj nam je da tu oblast unaprijedimo“, kazao je ministar Delić.

Samir Omerović, direktor KJP „Sarajevo -šume“ također je istakao da se saradnja s lovačkim društvima i drugim strukovnim udruženjima mora ojačati i unaprijediti.

„Mnoga naša udruženja realizirala su dosta projekata i aktivnosti, ali o tome se nažalost ne govori i to se mora promijeniti. Moramo našu saradnju ojačati. Mi u kantonalnom preduzeću, kao instanca koja gazduje šumskim zemljištem, ćemo raditi na jačanju saradnje sa lovačkim i ekološkim udruženjima, radi unapređenja šumskog ekositema i životnog okruženja“, istakao je Omerović. Poručio je lovcima da šuma treba da bude temelj, a lov, pčelarstvo, poljoprivreda i razvoj ekološkog turizma imperativ za dugoročne aktivnosti u budućnosti.

Samir Kolar, predsjednik LD „Trnovo“ kazao je da će lovci danas posaditi 550 sadnica voća, kasne sorte kruške i jabuke koje uspijevaju na ovoj visini.

„Unos voćkarica u lovište je od višestrukog značaja, obzirom da je voće dugoročni unos hrane za divljač, te je kao takvo preventivna aktivnost za smanjenje šteta u poljoprivredi jer divljač koja ima izvor hrane u lovištu neće uništavati usjeve i voćnjake poljoprivrednika. Također je i lijep gest za planinare i putnike namjernike, izletnike da se osvježe voćem tokom svog puta“, pojasnio je Kolar.

Dodao je i da je cilj učiniti vidljivijim aktivnosti lovačkih društava kako bi se oslobodili  predrasuda koje prate lovce kao negativce, one koji uništavaju ekosistem šume.

„Lovci su jedina organizovana grupa koja godišnje odradi minimalno pet radnih dana u lovištu. Radimo na projektima izgradnje protivpožarnih puteva, svake godine učestvujemo u čišćenju platoa Bjelašnice i lokalne zajednice općine Trnovo, a također smo strateški partner akcije pošumljavanja Ministarstva privrede Kantona Sarajevo od početka realizacije ove akcije. Ne postoji ni jedna druga organizacija u sistemu koja doprinosi više od lovaca, ali nažalost o tome se vrlo malo govori“, podsjetio je Kolar.
Lovci koji su danas zasadili sadnice, prema odluci Udruženja, pratit će rast svoje sadnice do njenog zrelog doba, kako bi se osigurali da one zažive i opstanu.

Akciju masovnog pošumljavanja „Zasadi za život“ pokrenulo je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u jesen 2021. godine, a nastavit će se ovog proljeća i jeseni, nakon čega je cilj da to postane redovna aktivnost koju će realizirati preduzeće „Sarajevo – šume“ u saradnji s komunalnim javnim preduzećima, lovačkim i ekološkim udruženjima, osnovnim i srednjim školama i fakultetima, kompanijama iz oblasti drvne industrije, ali i svim drugim organizacijama i građanima. Zainteresovani za učešće mogu se prijaviti na email:posumljavnje@sarajevo-sume.ba.

Idina vrh