Obilježena 30. godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžića i njegovih saboraca

18/04/2022
1 minuta čitanja


U znak sjećanja na presudnu akciju izvlačenja materijalno-tehničkih sredstava iz kruga Pretisa u Vogošći neophodnih za odbranu Sarajeva, koju su u noći sa 17. na 18. april 1992. godine uspješno izveli pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine – Odred policije „Bosna“, uz podršku združenih jedinica Teritorijane odbrane RBiH, te povodom obilježavanja 30. godišnjice pogibije generala Safeta Hadžića i njegovih saboraca danas je na tom lokalitetu položeno cvijeće i odata počast ovim herojima otpora agresiji.

Na spomen obilježja generalu Hadžiću i njegovim saborcima Seadu Veliću, Nerminu Zeljkoviću, Fahrudinu Čavčiću, Almiru Islamoviću i Senadu Čiriću, u ime Kantona, cvijeće je položio ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović.

General Hadžić i njegovi saborci, kao pripadnici Patriotske lige, poginuli su BiH 18. aprila 1992. godine prilikom ponovljenog pokušaja da iz kruga preduzeća “Pretis” izvuku dodatne količine municije i sredstava neophodnih za odbranu Sarajeva.

Njihova imena ostat će zapisana u historiji bh. odbrambeno-oslobodilačke borbe.

„Ti prvi dani aprila su su bili prvi dani odbrane, dani istinskih heroja, a jedan od njih je bio i Safet Hadžić. On je sa svojim saborcima među prvima stao u odbranu BiH. Da nije bilo Safeta Hadžića i Patriotske lige, te generacije koja je prepoznala opasnost i šta nas čeka, ne bi bilo ni nas. Jer, oni su nam dali priliku da živimo i da se pripremimo za dalju odbranu. O tim herojima i njihovim herojskim akcijama se  trebaju snimati filmovi i držati historijski časovi. Svakako, na ovaj način gajimo kulturu sjećanja i sjećamo se svih naših heroja“, izjavio je ovom prilikom ministar Osmanović.
 
Na spomen obilježja generalu Safetu Hadžiću i njegovim saborcima cvijeće su danas položile i brojne druge delegacije, među koima su bili predstavnici općina Novi Grad i Vogošća, FBiH, boračkih udruženja, te njegovi saborci i sugrađani.

Sarajevodanas/vlada.ks.ba

Idina vrh