Ministar Konaković u posjeti Republici Bugarskoj: Prioritet je konkretna saradnja u oblasti ekonomije

12/04/2023
1 minuta čitanja

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u službenoj posjeti Republici Bugarskoj gdje se danas, 12. aprila 2023. godine, sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Nikolayem Milkovim, a nakon tête-à-tête sastanka i sastanka dviju delegacija upriličena je konferencija za novinare.

Ministar vanjskih poslova Bugarske Milkov izrazio je zadovoljstvo posjetom delegacije Bosne i Hercegovine na čelu sa ministrom Konakovićem.

Milkov je kazao da Republika Bugarska ima četiri prioriteta u odnosu na Bosnu i Hercegovinu – prvi je njihova nedvojbena podrška evropskom putu naše države uz vrlo jasno zastupanje politike proširenja Evropske unije, zatim osiguranje stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi, potom unaprijeđenje međusobnih bilateralnih odnosa, razvijanje političkog dijaloga, međusobne robne razmjene, saradnje unutar različitih oblasti kao što su turizam, energija, infrastruktura, te četvrti prioritet – pitanje ugovorno-pravnih odnosa Republike Bugarske i Bosne i Hercegovine.

Ministar Konaković se zahvalio na pozivu za posjetu ističući odmah na početku činjenicu da je Republika Bugarska prva koja je podržala nezavisnost Bosne i Hercegovine, te tako ostala zapisana u knjigama naše svijetle historije kao veliki prijatelj države. 

Pozdravio je spremnost i prijedloge za konkretnu saradnju dvije zemlje, te slijedom toga uputio poziv za učešće na Sarajevo Biznis Forumu i Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji će se održati u maju mjesecu. 

Konaković je istakao važnost redovnog održavanja bilateralnih konsultacija koje, između ostalog, daju mogućnost razmjene korisnih iskustava Republike Bugarske i Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja Evropskoj uniji. 

U nastavku dana ministar Konaković će se sastati i sa bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom i predsjednikom Vlade Republike Bugarske Galabom Donevim.

U znak poštovanja, delegacija Republike Bugarske upriličila je radnu večeru-iftar u Glavnom muftijstvu Republike Bugarske gdje je, zajedno sa ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Nikolayem Milkovim i članovima diplomatskog kora akreditiranim u Bugarskoj, prisustvovao i glavni muftija Mustafa Hadzhi. 

Idina vrh