Sudija posebno drag SDA: Otvoren disciplinski predmet protiv Branka Perića

12/04/2023
minuta čitanja

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halil Lagumdžija potvrdio je danas da je Ured disciplinskog tužitelja (UDT) koji djeluje pri Vijeću otvorio disciplinski predmet protiv sudije Suda BiH Branka Perića, a povodom izdvojenog mišljenja koje je Perić pročitao prilikom izricanja prvostepene presude u „slučaju Respiratori”.

Podsjećamo, kako je ranije pisao “Avaz”, Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH formirao je predmet protiv sudije Suda BiH Branka Perića, koji je tokom presude Fadilu Novaliću i drugima, počinio kako stoje stvari disciplinski prekršaj i ozbiljno krivično djelo.

– Budući da je predmet otvoren u perspektivi može doći do disciplinskog postupka – kazao je Lagumdžija, odgovarajući na upite novinara u pauzi sjednice VSTV-a, koja je počela danas u Sarajevu.

Procesna pitanja

Podsjetio je i da je on član Disciplinske komisije i da kao predsjednik Vijeća odlučuje o velikom broju procesnih pitanja u vezi sa svakim, a eventualno, i sa ovim disciplinskim postupkom, te da iz tog razloga ne želi šire komentirati situaciju u vezi sa spomenutim pitanjem, niti prejudicirati njen daljnji razvoj.

– Tako da ja iz tog razloga bilo kakav komentar u ovom dijelu neću dati, jer bi se mogao odrediti, a to bi mogao biti razlog za traženje mog izuzeća u eventualnom disciplinskom postupku – pojasnio je Lagumdžija.

Na dodatni novinarski upit o tome da li se ranije dešavalo da neko od sudija predoči izdvojeno mišljenje, predsjednik VSTV-a je kazao da o tome ne raspolaže egzaktnim podacima, uz opasku da, koliko je njemu poznato, nije.

Dodao je kako on (Lagumdžija) u vezi s tim pitanjem ima svoj stav, te da će zbog objektivnosti i njegovog mogućeg budućeg postupanja to svoje mišljenje zadržati za sebe.

Da je protiv sudije Perića u UDT-u formiran disciplinski predmet, potvrdila je i glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević, odgovarajući na upit jednog od članova VSTV-a na početku zasjedanja.

Redovna procedura

Dodala je kako slijedi redovna procedura, odnosno provođenje istrage o tome da li će biti potrebno pokretati disciplinski postupak u ovom slučaju ili ne.

Inače, u dosadašnjem toku sjednice usvojen je Godišnji izvještaj UDT-a za 2022. godinu.

Prema podacima iz tog izvještaja, u protekloj godini registrirao je ukupno 840 pritužbi, te u istom periodu riješeno 939, dok je 469 neriješenih preneseno u tekuću godinu. Najveći broj obraćanja UDT-u odnosno pritužbi tiče se dužine trajanja postupaka, ali tu su i prigovori na ponašanje nositelja pravosudnih funkcija, kao i oni koji se tiču drugih specifičnih razloga.

U izvještajnom periodu je, kako je rečeno, bilo aktuelno 39 disciplinskih postupaka protiv 41-og nositelja pravosudnih funkcija.

Usvojen izvještaj

Prethodno su članovi VSTV-a BiH usvojili Godišnji izvještaj VSTV-a BiH za 2022. godinu, kao i Odluku o izradi Srednjoročnog plana rada VSTV-a BiH za period 2024 – 2026. godine.

Između ostalog, na dnevnom redu dvodnevnog zasjedanja su i rad na novom Poslovniku VSTV-a BiH, odnosno prijedlozi Stalne komisije za legislativu u vezi sa poglavljem koje reguliše disciplinski postupak i udaljenje od vršenja dužnosti, te zauzimanje stava u vezi sa potrebom izmjene pravila propisanih u članu 4. Poslovnika VSTV-a BiH ili zadržavanja propisanih procedura.

Referirajući se na pitanje u vezi Poslovnikom VSTV-a, predsjednik Lagumdžija je podsjetio da je na prethodnoj sjednici završen segment koji se tiče unapređenja postupka imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, a što je VSTV-ova ključna nadležnost.

– Nakon stupanja na snagu tih izmjena Poslovnika, novi konkursi će se voditi po novim pravilima – kazao je Lagumdžija, navodeći kako se dio koji će Vijeće razmatrati tiče nekih tehničkih stvari u vezi sa disciplinskim postupcima i situacijom kako se VSTV određuje prema nositeljima pravosudnih funkcija protiv koji su disciplinski odgovarali.

Kako je kazao, nakon finaliziranja tog dijela, VSTV će razmotriti član 4. Poslovnika, odredbu koja se odnosi na postupak žrijebanja u slučaju kada članovima Vijeća prestaje mandat, a kako bi se osigurala odgovarajuća rotacija u pogledu nacionalne i spolne pripadnosti.

Sjednica VSTV-a nastavlja rad, a kako je planirano, trebao bi biti izabran član VSTV-a koji će vršiti strateški nadzor nad Projektom „Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH“.

Rad stalne komisije

Članovi Vijeća će se očitovati i o izvještajima o radu stalnih komisija VSTV-a BiH i to – Stalne komisije za legislativu, Stalne komisije za efikasnost i kvalitet tužiteljstava, Stalne komisije za etiku, integritet i odgovornost sudija i tužitelja, Stalne komisije za edukaciju i sudsku dokumentaciju i Stalne komisije za provođenje testnih procedura, strukturiranog razgovora i unapređenje postupka imenovanja, te Stalne komisije za efikasnost i kvalitet sudova.

Kako je uobičajeno, na sjednici VSTV-a bit će donesen i određen broj odluka o imenovanjima te produženju mandata nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

(AVAZ)

Prethodni tekst

Ministar Konaković u posjeti Republici Bugarskoj: Prioritet je konkretna saradnja u oblasti ekonomije

Sljedeći tekst

Uhapšeni u akciji “Overdose” dovedeni u prostorije MUP-a!

Idina vrh