MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA DEMANTIRALO ARNAUTA: “Radi o očito namjerno plasiranim dezinformacijama!”

Ministarstvo vanjskih poslova BiH saopćilo je danas da je zastupnik u Parlamentu BiH, trenutno iz Naše stranke, Damir Arnaut iznio u javnosti niz netačnih informacija koje u trenutnim okolnostima mogu nanijeti štetu međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine zbog čega je neophodno reagirati.

U reakciji iz MVP BiH se navodi da je Arnaut javno, u televizijskoj emisiji TVSA, izjavio da je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, “u Moskvi potpisala otvaranje ruskog kulturnog centra u BiH” iznoseći i niz drugih paušalnih tvrdnji u vezi s diplomatskim predstavljanjem.   

“Obavještavamo javnost da se radi o očito namjerno plasiranim dezinformacijama. 

Ministrica Turković nije potpisala nikakav sporazum sa Sergejem Lavrovom, ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije pa ni sporazum o otvaranju ruskog kulturnog centra u BiH. Konačna odluka u vezi s tim zahtjevom Ruske Federacije je na Predsjedništvu BiH, što je procedura koju bi Arnaut trebao poznavati.  

Nije se ni, kako Arnaut tvrdi, ministrica Turković s Lavrovom sastala u Moskvi, već u Sočiju”, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.