Izvor: https://mladicentar.org

Mjesec februar prošao u znaku prevencije vršnjačkog nasilja

01/03/2024
1 minuta čitanja

U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II., mjesec februar bio je posvećen prevenciji vršnjačkog nasilja. Mnogobrojne aktivnosti su realizirane, a sve s ciljem prevencije svih oblika vršnjačkog nasilja.

Na poziv Katoličkog školskog centra Sv. Josip u Sarajevu, održane su tri radionice na temu vršnjačkog nasilja od 8. do 21. februar. S učenicima šestih razreda, vršnjački edukatori Centra za mlade razgovarali su o različitim oblicima nasilja. Kroz primjere iz stvarnog života, sudionici radionica bili su pozvani prepoznati različite vrste nasilja, istovremeno ih osvještavajući o važnosti prijavljivanja takvih slučajeva.

Osim navedenog, 43 vršnjačka edukatora i animatora sudjelovali su na dva predavanja na temu Zaštita djece i maloljetnih, a 15 studenata je započelo s ciklusom edukacija na temu Sociopedagoški modeli rada s djecom i mladima, kako bi bili osposobljeni za rad s mladima na teme psihološke podrške. Navedene edukacije je vodio stručni suradnik Centra za mlade magistar pedagogije Antonio Topalović.

Predavanje na temu Nasilje nad djecom u digitalnom okruženju je održano 22. februara u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Saša Petrović, istražitelj u Odjeljenju za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije, održao je predavanje. Na predavanje se odazvalo 40 radnika iz centara za socijalni rad, škola, službi za socijalnu zaštitu iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Tuzle, Zenice, Viteza i Fojnice.

Također, voditelj i urednik Stefan Kukrić, u emisiji Radost mladosti koja se emituje na Radio Mariji, govorio je o danu ružičastih majica i njegovoj važnosti.

Dan ružičastih majica (“Pink Shirt Day”) kao međunarodni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima, se obilježava svake posljednje srijede u mjesecu veljači od 2007. godine, a cilj mu je promicanje borbe protiv vršnjačkog nasilja.

“Pink Shirt Day” počeo je u Kanadi nakon što su neki srednjoškolci organizirali podršku dječaku koji je bio izložen vršnjačkom nasilju zbog nošenja ružičaste majice. Ovaj događaj potaknuo je pokret protiv vršnjačkog nasilja, a ružičasta boja postala je simbol solidarnosti i podrške žrtvama. Svake godine, ljudi diljem svijeta nose ružičaste majice kao znak podrške i sudjeluju u aktivnostima koje promiču sigurno okruženje i sprječavaju vršnjačko nasilje. Ovaj dan obično ima edukativni karakter, s naglaskom na promicanju poštovanja, empatije i tolerancije među vršnjacima. Djelatnici NCM Ivan Pavao II., zajedno s animatorima i vršnjačkim edukatorima, također su se pridružili ovoj kampanji te se svakodnevno zalažu za sigurnost djece i mladih i za stvaranje i održavanje brižnog i zaštitnog okruženja.

Idina vrh