Muzej književnosti obilježava 20. godišnjicu smrti Izeta Sarajlića

04/05/2022
minuta čitanja

Izložba ‘Vrijeme je naše, ono će biti naš jedini saveznik’ autorice Tamare Sarajlić Slavnić otvorena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, u povodu obilježavanja dvadeset godina od smrti bosanskohercegovačkog pjesnika Izeta Sarajlića.

Na izložbi je dat pregled arhiva originalnih pisama koja su od 1949. do 1998. godine Sarajliću slali književnici, umjetnici, književni kritičari, predstavnici pojedinih izdavačkih kuća, obožavatelji iz cijele Jugoslavije, kao i iz Italije, Španije, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Švicarske, Sovjetskog Saveza, Poljske, Turske, Bugarske, SAD-a, Kube, Argentine… Izložbu prati i katalog sa više od 180 stranica.

– Ovo je prvo predstavljanje javnosti prepiske Izeta Sarajlića fokusirano na primljena pisma u ovom obliku. Vjerujem da se radi o građi koja pruža uvid u nekoliko različitih aspekata istorije, koja obuhvata period od pedesetih godina do kraja prošlog vijeka. Posljednje pismo, ugledne ličnosti, upućeno na adresu Izeta Sarajlića primila sam lično. Radi se o pismu kojim se iskazuje saučešće našoj porodici. Poslao ga je Tadeusz Mazowiecki, nakon Izetove smrti – kazala je autorica izložbe Tamara Sarajlić-Slavnić, kćerka Izeta Sarajlića i kustosica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Direktorica Muzeja Šejla Šehabović kazala je da se većina prikazanih pisama nalazi u privatnom vlasništvu porodice.

– Pet pisama su vlasništvo Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i pohranjena su u zbirci ‘Izet Sarajlić’ – kazala je Šehabović.

Na izložbi su prezentirana pisma koja su Sarajliću poslali, između ostalih, Ahmet Hromadžić, Desanka Maksimović, Gustav Krklec, fra Andrija Mikić, Miroslav Antić, Predrag Pelavestra, Josip Lešić, Dobriša Cesarić, Luko Paljetak, Bulat Okudzhava, Shanti Sadiquali, Pierre Oster, Erri de Luca, Heinz Kahlan, Jochen Kelter, Danuta Strazinska, Eva Stritmater, Gančo Savov, Reiner Kunze-Greiz, Mihael Lukonjin i mnogi drugi.

Na otvorenju izložbe stihove Izeta Sarajlića govorio je Mirza Okić, a na gitari ga je pratio Enes Ibričević. Izložba se može pogledati do 8. maja.

U povodu 20. godišnjice Sarajlićeve smrti, u četvrtak 5. maja 2022. u 19 sati, bit će promovirana knjiga ‘Izet Sarajlić za Sarajevo, život i poezija’ koju je uredio prof. Paolo Maria Rocco.

– Knjigu će prezentirati autor, u prisustvu ambasadora Italije Marca Di Ruzze. Pjesnici, književnici, filozofi, umjetnici mnogi sa Balkana i iz Italije, prijatelji, poznanici i proučavatelji djela Izeta Sarajlića, odazvali su se u stvaranju te knjigu, pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Sarajevu, koja nam daje dragocjenu priliku za upoznavanja i istraživanja o velikom bosanskom pjesniku. Zahvaljujući razgovorima/intervjuima i kratkim esejima, dosad neobjavljenima, urednik je rekonstruirao pjesnički i egzistencijalni put pjesnika, poznatog i prevođenog u cijelom svijetu, koji je okarakterizirao kulturni, balkanski milje drugog dijela dvadesetog stoljeća i čija se značajna prisutnost u međunarodnom književnom svemiru nastavlja i danas – saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Dvadeset godina od smrti bosanskohercegovačkog pjesnika Izeta Sarajlića navršilo se 2. maja.

Idina vrh