Promoviran projekt ‘Grbavica-30 godina nakon’, pozitivna priča o obnovi, rekonstrukciji i životu

04/05/2022
minuta čitanja

U Plavom salonu na Stadionu ‘Grbavica’ promoviran je projekt ‘Grbavica-30 godina nakon’.

 Iako obilježava godišnjicu tragičnog događaja, trajno ucrtanog u memoriju građana Sarajeva, projekt priča pozitivnu priču o obnovi, rekonstrukciji i životu koji se nastavlja i nakon ratnog ludila.

– Kroz projekt će biti obilježen 4. maj 1992. godine, kad je prije 30 godina, u prvim danima agresije na Bosnu i Hercegovinu, zapaljen stadion Grbavica što je bio jedan od najpotresnijih momenata tokom skoro četverogodišnje opsade Sarajeva, koji je zorno prikazao svu apsurdnost rata, kao i razarajuće efekte koje je agresija imala na civilnu infrastrukturu Sarajeva. Kroz Projekt će biti obilježeni i Dani Kantona Sarajevo, kao i Dan općine Novo Sarajevo. Realizacijom projekta obilježava se i 100 godina postojanja Fudbalskog kluba (FK) ‘Željezničar’ – navodi se.

Kroz projekt se nastoji njegovati kultura sjećanja, kao i potcrtati značaj koji je kulturni otpor građana Sarajeva imao u kontekstu borbe protiv agresije i opsade Sarajeva.

U okviru projekta ‘Grbavica – 30 godina nakon’ produciran je remix kultne pjesme ‘Grbavica’ koji je kreirao Adis Kutkut – Billain, a videospot ‘Grbavica-30 godina nakon’ snimio je i režirao Alen Alilović, direktor fotografije i navijač FK ‘Željezničar’.

– Remix pjesme ‘Grbavica’ može se, nakon promocije, besplatno preuzeti sa web stranice www.grbavica.ba, gdje će biti moguće pogledati i videospot ‘Grbavica – 30 godina nakon’, a od 8. maja i istoimena izložba – ističe se.

Za ponedjelja,k 9. ma,j zakazano je i otvorenje izložbe ‘Grbavica- 30 godina nakon’, koja će biti postavljena u FAN Shopu FK ‘Željezničar’. Izložena djela bit će moguće kupiti, a dio sredstava od prodaje bit će usmjeren u humanitarni ‘Plavi fond’ čiji je moto ‘Od Željinih navijača, srcem za zajednicu’.

– Kulminacija projekta ‘Grbavica-30 godina nakon’ bit će koncert grupe ‘Čizma Bolero i Proleteri’ sa gostima, zakazan za petak, 21. maj, na platou iza istočne tribine stadiona Grbavica, na kojem je postavljena čuvena ‘Željina’ lokomotiva. Koncert je prvobitno bio planiran za 13. maj, ali u znak poštovanja prema legendi ‘Želje’, Ivanu Ivici Osimu (čija bi sahrana trebala biti blizu tog datuma) prolongiran je za 21. maj. Karte za taj koncert koštat će 15 KM, a sav prihod ostvaren realizacijom tog događaja bit će usmjeren u svrhu konsolidacije poslovanja FK ‘Željezničar’ – dodaje se.

Kako se precizira u saopćenju za javnost, Mustafa Čizmić-Čizma jedan je od autora kultne pjesme ‘Grbavica’, koja je među najljepšim muzičkim numerama snimljenim tokom agresije na BiH i jedna od rijetkih pjesama iz ratnog perioda koje su aktuelne i danas. Upravo ta pjesma nezvanična je himna FK ‘Željezničar’ i njegovih brojnih navijača.

Mustafa Čizmić – Čizma jedan je od osnivača Grupe “Bolero”, koja je ponikla u nekadašnjem Domu ‘Vaso Pelagić’, danas Centru za djecu i mlade na Grbavici.

– Odrastao je na Grbavici, od malih nogu bio navijač FK ‘Željezničar“. Čizmić je sto posto ratni vojni invalid, ranjen na položaju kod Hotela “Bristol” kao pripadnik Specijalnog odreda policije RBiH, popularnih „Vikićevaca“ i nosilac je Zlatne policijske značke. U znak zahvalnosti za njegov doprinos Grbavici, Upravni odbor FK ‘Željezničar’ podnio je inicijativu prema Općini Novo Sarajevo da se Mustafi Čizmiću, autoru pjesme ‘Grbavica’, čovjeku koji je stao na branik svoga grada kad se to moralo i to skoro platio životom, dodijeli javno priznanje Općine Novo Sarajevo za 2022. godinu – navode iz FK ‘Željezničar’.

Projekt ‘Grbavica- 30 godina nakon’ realizuje Fondacija ‘Sarajevo Navigator’ u saradnji sa FK ‘Željezničar’, a uz podršku Visit Sarajevo-Turističke zajednice Kantona Sarajevo, ministarstava boračkih pitanja i kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, te Udruženja navijača FK ‘Željezničara, a ima za cilj obilježiti značajne datume za historiju Kantona i Grada Sarajeva, Općine Novo Sarajevo, naselja Grbavica i Fudbalskog kluba ‘Željezničar’.

Idina vrh