Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić uhapšen i doveden u prostorije MUP-a KS

09/05/2023
1 minuta čitanja

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sararajevo, uhapšen je i doveden u prostorije MUP-a Kantona Sarajevo, izvijestio je reporter Klix.ba s lica mjesta.

Informacija o hapšenju je potvrđena iz Tužilaštva Kantona Sarajevo. Kako je rečeno, u toku je ispitivanje od strane postupajućih tužilaca.

Hadžibajrić nije imao lisice na rukama. Podsjetimo, ranije danas smo objavili da je uhapšena Alma Destanović, sekretarka organa državne službe, u okviru akcije “Start” čija je meta upravo načelnik Općine Stari Grad.

U akciji se istražuje niz krivičnih djela, uključujući orgaizirani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara i pranje novca.

Među osumnjičenim u današnjoj akciji, uz načelnika Hadžibajrića, je i njegov sin Seid. Pretresi u okviru ove akcije i dalje traju. Podsjetimo, akcija se provodi pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Na terenu je više od 150 policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS. Pretresi se vrše na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Ilidža, na više od 20 lokacija, saopćeno je iz MUP-a KS. Pretresima su obuhvaćeni stambeni objekti, poslovne i službene prostorije, te putnička motorna vozila.

“U dosadašnjem toku akcije, pronađena je i izuzeta dokumentacija, te određene količine gotovog novca i skupocjenog nakita. Privremeno je oduzeto i nekoliko putničkih motornih vozila”, saopćeno je ranije danas iz MUP-a.

Operativno-taktičkom akcijom je obuhvaćeno više od deset fizičkih i pravnih osoba koje se sumnjiče za organizovani kriminal i zloupotrebe u višemilionskim iznosima.

Aktivnosti se provode u koordinaciji s EUROPOL-om, a odnose se na krivična djela organizovanog kriminala i pranja novca, kao i koruptivna krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, te primanje i davanje dara.

Idina vrh