N1

Nacionalni molitveni doručak u Sarajevu: Događaj koji spaja različite konfesije i politička uvjerenja

29/04/2024
1 minuta čitanja

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović jedan je od domaćina Nacionalnog molitvenog doručka, događaja koji spaja različite konfesije i politička uvjerenja, a koji će pod nazivom “Da svi budemo jedno” prvi put biti održan danas u Sarajevu.

Glavni pokrovitelj tog događaja je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, a uz poslanika Sašu Magazinovića, organizatori i domaćini su i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, poslanik u Bundestagu SR Njemačke Josip Juratović, te profesor dr. Ahmet Shala.

Kako je zabilježio fotoreporter N1, među prisutnima je visoki predstavnik BiH Christian Schmidt, Jakob Finc, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, nekadašnji gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i brojni drugi iz kulturnog, političkog i javnog života.

Taj nadstranački i nadkonfesionalni susret, koji se naslanja na tradiciju Nacionalnog molitvenog doručka u Washingtonu, okupit će osobe iz političkog, kulturnog, vjerskog, akademskog i privrednog života zapadnog Balkana s ciljem promoviranja razumijevanja među ljudima bez obzira na političku, vjersku, ideološku, kulturnu ili drugu pripadnost, saopćeno je iz PSBIH.

Molitveni doručak bit će održan u Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon čega će u Plavoj sali Parlamentarne skupštine BiH biti održana i panel diskusija na temu “Svjesni svoje odgovornosti pred Bogom i ljudima”.

Nacionalni molitveni doručak vuče korijene iz Amerike, iz vremena prije Drugog svjetskog rata, kada su se siromašni okupljali kako bi uz zajednički obrok imali i molitvu. Kasnije je tu tradiciju preuzela grupa kongresmena, a od 50-ih godina redovno je i prisustvo predsjednika SAD-a. Molitveni doručak je događaj koji ima internacionalni karakter. Kroz sve ovo vrijeme je zadržao svoju suštinu – okupljanje ljudi različitih konfesija i političkih opredjeljenja, te promociju mira i vjerske tolerancije.

Idina vrh