Fena

Ako Republika Srpska proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat

29/04/2024
minuta čitanja

Reporterka nemačkog lista Velt (Die Welt) obišla je Srebrenicu, pišući o rezoluciji o genocidu koja se priprema u Ujedinjenim nacijama. U uvodu se podseća na pogubljenje oko osam hiljada Bošnjaka što je Haški tribunal u presudi okarakterisao kao genocid.

Politika genocida još traje u Republici Srpskoj, kaže reporterki Munira Subašić iz „Majki Srebrenice“, koja je u masakru izgubila veliki broj članova porodice.

Kako je dodala, krajnje je vreme da se prestane sa poricanjem genocida i veličanjem ratnih zločina.

Velt piše da su Ruanda i Nemačka, na predlog bosanskog ambasadora pri UN, podneli predlog rezolucije Generalnoj skupštini UN. Kao i Holokaust i genocid nad Tutsima u Ruanci, i Srebrenica bi trebalo da bude međunarodno priznata kao genocid, a dan sećanja bi se obeležavao 11. jula.

„Glasa se idućeg četvrtka“, piše Velt. „Berlin računa da će rezolucija proći. Ali, protivnici rezolucije prete eskalacijom.“

Pre svih, piše list, u pitanju je predsednik RS Milorad Dodik koji „godinama želi“ da otcepi RS od BiH. Ako se rezolucija usvoji, kaže, Srbi će se povući iz svih procesa odlučivanja na nivou BiH.

„To bi bilo faktičko otcepljenje“, ocenjuje novinarka Velta. „Podržava ga predsednik Rusije Vladimir Putin.“

Za Velt govori Ćamil Duraković, jedan od dvojice Dodikovih zamenika. „Ako Dodik najavi secesiju, ovde će u roku od sat vremena izbiti rat“, kaže Duraković.

List piše da Duraković politički ništa ne može da postigne, osim da upozorava. „Duraković kaže da je stvarno zabrinut i tako i zvuči“, piše list.

„Opasno pogrešan pravac“

Ocenjuje se da je Bosna „najkrhkija“ država regiona i trenutno u najtežoj krizi od raspada Jugoslavije. „Svaki konflikt ovde bi mogao da izazove nekontrolisani požar, kao devedesetih“, piše Velt.

Upitno je, dodaje list, da li Dodik ozbiljno misli da sprovede pretnje. „Neki kažu da samo hoće da isposluje ustupke kod Evropljana i Amerikanaca jer je politički pod pritiskom. (…) Drugi govore da Dodik nije ideolog već korumpirani oportunista koji hoće da sačuva svoju ugodnu poziciju.“

Duraković pak misli da Dodik vodi političku borbu za preživljavanje i da jedini izlaz vidi u konfliktu. „Međunarodna zajednica mora da se umeša“, kaže bošnjački političar.

Velt piše da „iza kulisa“ predstavnici zapadnih vlada priznaju da razvoj u BiH i u celom regionu ide u „opasno pogrešnom pravcu“.

„I Beograd podržava kurs Republike Srpske“, piše list, podsećajući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio da rezolucija o Srebrenici ne ide pred Generalnu skupštinu već pred Savet bezbednosti gde je slična rezolucija već propala 2015. zbog veta Rusije.

„Vučić ključni akter“

„Srbija destabilizuje Bosnu i Hercegovinu“, rekao je za Velt bosanski šef diplomatije Elmedin Konaković.

On naziva „šokantnom“ reakciju Vučića na rezoluciju i poziva nemačku Vladu da iskoristi ekonomski uticaj na Srbiju. „Nemačka bi trebalo da izvrši više pritiska.“

Prema Konakoviću, Vučić je ključni akter u regionu. „Brinem da idemo ka krizi većoj od svih koje smo imali“, kaže ovaj političar.

Pominjući da su u Banjaluci održani i protesti zbog rezolucije, Velt piše da je Dodik najavio sednicu Vlade tog dana (2. maj) baš u Srebrenici na „zaprepašćenje bošnjačkih stanovnika“.

„Drugog maja će majke poslati decu van Srebrenice“, kaže Munira Subašić. „Iz straha za bezbednost“, prenosi Dojče vele.

Idina vrh