Najpriznatiji svjetski flautista u nedjelju otvara 28. Sarajevske večeri muzike

05/05/2022
1 minuta čitanja

Ovogodišnje 28. Sarajevske večeri muzike (SVEM) bit će otvorene 8. maja nastupom najpriznatijeg flautista svijeta Emmanuela Pahuda u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Umjetnički direktor festivala Ninoslav Verber izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da će Pahud nastupiti zajedno s orkestrom Sarajevske filharmonije, a pod dirigentskom palicom Evana Alexisa Christa.

Christ je rekao je da mu je zadovoljstvo prvi put nastupiti u Bosni i Hercegovini na otvaranju SVEM-a i najavio vrhunski program s Pahudom koji je zvijezda Berlinske filharmonije.

Istaknuto je da će drugu noć festivala nastupiti brass kvintet Contrast, dok će na trećem festivalskom koncertu nastupiti perspektivni duo u sastavu violončeliste Isaka Haračića i pijanistice Sonje Marković.

Sarajevske večeri muzike zatvorit će afirmisani violinista Sergej Krylov koji će nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju predvođenu bosanskohercegovačkom dirigenticom Samrom Gulamović.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić naglasio je da institucionalna podrška za festivale kao što su Sarajevske večeri muzike ni u budućnosti neće izostati, jer se radi o manifestacijama koje su odavno prerasle okvire BiH.

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce rekao je da ovogodišnji SVEM donosi vrhunac sezone i dovodi najbolje dirigente i soliste iz Evrope i svijeta.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Edin Mustafić podcrtao je da je SVEM jedan od naših najvažnijih festivala koji predstavlja praznik za Narodno pozorište koje mu je domaćin.

Kao i svake godine u okviru SVEM-a bit će organizovane radionice za studente i učenike muzike koje će voditi istaknuti umjetnik Ranko Rihtman.

Idina vrh