Sjećanje na ubijenu djecu Sarajeva: Zločinci trebaju odgovarati

05/05/2022
minuta čitanja

U četvrtak je prigodnim programom na Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. obilježen Dan sjećanja na stradalu djecu Sarajeva.

Djeca su održala prigodan program, a cvijeće položile porodice ubijenih, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić te brojni predstavnici svih nivoa vlasti i udruženja.

Program obilježavanja ovog datuma organizovali su Skupština i Vlada Kantona Sarajevo zajedno sa Udruženjem roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Alija Hodžić, potpredsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995 i otac ubijene Jasmine Hodžić, rekao je kako nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa obilježavaju 5. maj, kojeg je Skupština Kantona Sarajevo proglasila danom ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Kazao je kako je teško danas biti ovdje te podsjetio da je ubijeno 1.601 dijete.

”Teško je biti ovdje, ali mi smo nastojali u saradnji s Kantonom, Gradskom upravom i ostalima koji su dali izuzetnu podršku za ovu manifestaciju da pokažemo svijetu još jednom šta smo preživjeli, gdje smo bili, šta su djeca preživjela, kako su djeca ubijana i sve ostalo što se dogodilo u ovoj lijepoj Bosni i Hercegovini, a pogotovo u Sarajevu, Srebrenici i ostalim gradovima, da sad ne bih nabrajao, znamo mi dobro to“, rekao je Hodžić.

Naglasio je kako je njegovo jedino dijete ubijeno.

”Supruga i ja nemamo više nikoga. Ali, kad dođem ovdje ili kad dođem bilo gdje, a pogotovo naše udruženje… Naše udruženje roditelja je jedna velika, fantastična porodica, gdje roditelji nađu sve ono što ne mogu nigdje drugo naći, i smiraj i razgovor i da se popije i kafa. A ovo danas ovdje, kad vidite ovoliki broj djece…, naše djece, sve su ovo moja djeca, sva djeca su moja djeca, zato sam ja opstao ove sve godine“, rekao je Hodžić.

Kazao je da je danas biti ovdje i čuti ovu djecu veličanstveno.

Prisjetio se i ubijene kćerke Jasmine koja je bila izuzetno svestrana, učestvovala u brojnim vannastavnim aktivnostima, uspješna učenica Srednje ekonomske škole i sanjala o upisu na fakultet.

”Imali smo snove sa njom. Međutim, ugašeni su. Ugašeno je i nešto što se možda rijetko dešava, a desilo se, kada nema ratnih dejstava, kad je sve mirno, kad su zločinci samo čekali da djeca izađu iz podruma i osjete zrak, poigraju se i udahnu čistog zraka, e tada su oni smišljeno ubijali našu djecu“, rekao je Hodžić.

Podsjetio je na otpor pružen na odbranu grada i države.

Hodžić se osvrnuo i na činjenicu da brojni oni koji su počinili zločine nisu odgovarali za njih.

Rekao je kako nikoga ne mrze, ali da neće zaboraviti ono što se dogodilo.

”Ovo udruženje, s ponosom govorim, je jedno od najvećih udruženja koje gaje tradiciju kulture sjećanja i gajit će dok i jedan roditelj bude živ”, poručio je Hodžić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je kako se danas sjećamo ubijene djece opkoljenog Sarajeva i odaje se poštovanje svim žrtvama.

”Ono što u ovom trenutku najviše boli i na šta posebno ukazujemo i uvijek ćemo ukazivati dok se ta stvar ne dovede na pravo mjesto, je to da je tek mali broj onih koji su naređivali gnusne zločine odgovarao. Masa je onih koji su odgovorni za opsadu Sarajeva, snajperisanje Sarajeva, granatiranje Sarajeva i za ubistvo 1.601 djeteta. Insistirat ćemo da svi odgovaraju. Oni koji su odgovorni, broje se na stotine i hiljade, i to je posao koji treba da radi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine”, rekao je Džaferović.

Dodao je kako se zna ko je opsjedao Sarajevo, koliko je bilo artiljerijskih oruđa, ko su bili nalogodavci i komandanti, snajperisti..

Smatra kako trebaju odgovarati svi koji su činili zločine i da je to posao Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Vlada Kantona Sarajevo je 2019. godine donijela odluku da će se 5. maj obilježavati kao Dana sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva u periodu 1992.-1995.

Idina vrh