Narod i Pravda: Sankcije ukazuju da je međunarodna zajednica prepoznala antidržavne aktere

13/04/2022
1 minuta čitanja

Odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta da iskoristi bonske ovlasti i suspendira neustavni Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, kao i sankcije koje su Sjedinjenje Američke Države i Velika Britanija uvele zbog podrivanja države i korupcije jasno ukazuju da je međunarodna zajednica konačno prepoznala antidržavne aktere i procese – smatraju u Narodu i Pravdi.

Upotrebom bonskih ovlaštenja, kažu u toj stranci, visoki predstavnik je poručio da antiustavna i rušilačka politika lidera SNSD-a Milorada Dodika neće proći nekažnjeno

Iako je Milorad Dodik antiustavnom i rušilačkom politikom već ranije prešao sve crvene linije, značajno je da je međunarodna zajednica konačno reagirala. To predstavlja i njenu obavezu, a ne samo dobru volju jer, kao garanti Dejtonskog sporazuma imaju obavezu spriječiti svako narušavanje mira, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine – rečeno je.

Ističu da je snažniji angažman međunarodne zajednice važan i neophodan, posebno kada su na sceni politike koje otvoreno podrivaju mir. Napominju da ovakva odluka visokog predstavnika nije usmjerena protiv bilo koga već predstavlja povratak u ustavno-pravni okvir koji moraju svi poštivati.

Osim sankcije koje su usmjerene direktno protiv određenih pojedinaca, iz Naroda i Pravde navode da je bitnije uočiti da je međunarodna zajednica jasno detektirala ključne procese koji podrivaju državu.

Pored antiustavnog djelovanja, secesionizma i napada na ustavno-pravni poredak, međunarodna zajednica jasno ukazuju da su korupcija i stanje u pravosuđu ključni procesi koji se moraju popravljati – dodali su u saopćenju.

Navode i da je uvođenje sankcija Asimu Sarajliću i drugima “jasno detektiranje stanaka koje počivaju na korupciji, zloupotrebi javnih resursa i uništavanju državnih institucija i javnih preduzeća”.

Sarajevodanas/FENA

Idina vrh