Nastavlja se SDA-ova histerija oko Novalića, sad i političari tvrde da znaju presudu. Treba li Sud pokrenuti istragu?

04/04/2023
minuta čitanja

Sud BiH danas je poslao i zvaničnu najavu za izricanje presude Fadilu Novaliću, optuženiku za nabavku neupotrebljivih respiratora.

Prvostepena presuda Novaliću i ostalim optuženim da su na kriminalan način izvršili nabavku neupotrebljivih respiratora iz Kine za nešto više od 10 miliona KM bit će izrečena sutra u 9 sati.

Međutim, u međuvremenu, botovi SDA i mediji blisk ovog stranci tvrde da već znaju presudu, a sad čak i političari iz SDA tvrde da imaju informacije o tome kakve će biti presuda.

Tako je SDA-ov Haris Zahiragić ustvrdio da ima informacije iz više izvora da će Novalić biti osuđen.

“Ukoliko je ovo istina, a više izvora tvrdi da jeste, onda su ova država i društvo dovedeni do apsurda”, naveo je Zahiragić na Twitteru.

Objava Zahiragića na Twitteru

I tako se već danima diže masovna histerija kako će Novalića osuditi samo zato što je SDA-ovac i da je to nastavak bjelosvjetske zavjere protiv SDA i naravno Bošnjaka.

Udarni bot SDA izvijesni Jasmin Mulahusić ustvrdio je da američki ambasador Michael Murphy izvršio pritisak na predsjednika Suda BiH Ranka Debevca kako bi Novalić bio osuđen.

Prema toj teoriji zavjere cilj zavjere je osuditi Novalića kako bi se SDA sklonila iz vlasti!? Iako ta dva procesa nisi nikako povezana, indikativno je kako to da dužnosnici SDA znaju kakva će presuda biti?

Prvo je sam Bakir Izetbegović samouvjereno govorio da će Novalić biti oslobođen, jer se radi o montiranoj aferi.

Kako to da se sve odjednom promijenilo?

Mnogi iz pravosudnog miljea prstom upiru u sudiju Branka Perića, koji je i predsjedavajući Sudskog vijeća koje sudi Novaliću i ostalima.

Prema SDA-ovim teorijama, pored Novalića žrtva zavjere je i Perić i to zbog toga što navodno jedini on želi osloboditi Novalića.

Raport je već pisao o sumnjivom ponašanju sudije Perića u predmetima koji se vežu za SDA (a kojima je presuda uvijek bila oslobađajuća), a poznato je sam Perić tražio da ga se isključi iz ovog predmeta, što je odbijeno.

Perić je tad govorio da se sumnja u njegovu nepristrasnost.

Prema Raportovim informacijama, pravosudni organi s pažnjom prate objave i istupe političara o mogućoj presudi, ali još uvijek nije jasno da li će se pokrenuti svojevrsna istraga o tome da li je presuda procurila u javnost.

Prema propisima, za istragu bi bio nadležan Sud BiH, a ukoliko bi se utvrdilo da je podatke odao neki od djelatnika pravosudne zajednice bilo bi posla za VSTV i UDT.

No, da li je presuda zaista procurila trenutno je teško utvrditi, ali jasno je šta je cilj SDA.

Ukoliko bi se Novalić zaista osudio, SDA već unaprijed pravi svojevrsni alibi odnosno pokušava tamponirati takvu presudu namećući narativ da je Novalić ustvari žrtva, baš onako kako je to bio kada je stavljen na crnu listu SAD.

raport.ba

Idina vrh