Ne znam šta je gore, kad Dodik ispunjava ili ne ispunjava obećanja

30/05/2024
minuta čitanja
Milorad Dodik je šampion u neispunjenim obećanjima, konstatirao je Mirko Šarović, bivši predsjednik SDS-a, u emisiji Rezime na FTV.

„To ga je obilježilo i po tome ga prepoznajemo. Možemo postaviti pitanje – šta je bolje, da on i dalje ne ispunjava obećanja, da laže, vara, ili je bolje da ispuni svoja obećanja. Mislim da je loše i jedno i drugo. I ako ispuni obećanje, to može dovesti do haosa, a ako nastavi da obećava i laže – to bi imalo smisla samo ako bi mu narod uskratio povjerenje. Očigledno narodu ne smeta previše to što on laže“, rekao je Šarović.

Komentirajući trenutnu političku situaciju u BiH, kaže da je ‘jedna od najlošijih od završetka rata do danas’.

„Ne pamtim neko gore vrijeme. Ovo ima potencijala da bude još lošije. Da kriza još eskalira. Ne vidim neku perspektivu na bilo koji način da u ovoj godini kažemo da imamo pravi putokaz i napredak za bolje odnose unutar zemlje. Negdje smo na nekom dnu“, ocijenio je Šarović.

Kaže i da državna koalicija formalno postoji, ali očito je da se malo odluka donosi dogovorom.

„Više je to iznuđivanje, radi se pod pritiskom, ucjenom. Nisam vidio da je u posljednje vrijeme i od Vijeća ministara BiH i od Parlamentarne skupštine BiH izašlo nešto što je vrijedno i što bismo mogli svi da pozdravimo“, naveo je on.

Dobili smo zeleno svjetlo u trećem mjesecu za otvaranje pregovora, u međuvremenu, nismo usvojili nijedan reformski zakon, a Šarović je podvukao da to govori o kontinuitetu neispunjavanja obaveza koje smo sami prihvatili, niko nam ih, kaže, nije nametnuo.

„Sve ide s nekom batinom, moraju batinom da nas tuku, da bi nešto iz nas izvukli. Jeste to važan trenutak, ali jasno je sad da smo ga dobili na poklon radi nekih viših, globalnih ciljeva. Nismo ništa učinili. Nastavlja se taj trend i nemamo nekog napretka. Ima mnogo kočnica i kočničara čiji prioriteti nisu ispunjavanje obaveza iz evropskog puta BiH“, kategoričan je Šarović.

Dalje navodi da u sastavu Vijeća ministara BiH postoje i ministri i politike koje bi bile spremne da se ide naprijed, ali tamo se, ipak, odlučuje konsenzusom gdje je dominantno nacionalni i entitetski utjecaj.

„Do odluka se dolazi vrlo teško. U ovoj godini neće biti nikakvih spektakularnih napredaka. Gomilaju se neka druga pitanja, koja samo pristižu, i oko kojih postoje ozbiljna razmimoilaženja. Izlaz je da sjednu da se dogovore oko pitanja koja objektivno mogu da riješe. Ako se uhvate imovine – vjerovatno je neće riješiti nikada. To je pitanje koje nam je bačeno, a nije trebalo, jer nema dogovora. Nije rješenje da visoki predstavnik odnosi odluke. Nema kapaciteta u OHR-u. Ovoj zemlji su potrebne zajedničke pobjede, i da nam one budu podstrek za neke nove uspjehe ove zemlje. Samo to ima smisla, sve ostalo je gubljenje vremena“, rekao je Šarović.

Idina vrh