Nebenzja: Rusija je kategorički protiv rezolucije o Srebrenici

01/05/2024
1 minuta čitanja

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da se situacija u Bosni i Hercegovini naglo pogoršava i da Savjet bezbjednosti UN mora da odreaguje i pomogne u sprječavanju sukoba. Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma kojim je u BiH okončano krvoproliće, ne može da zatvara oči na to što se sada dešava u zemlji.

– Ne možemo da ostanemo po strani i ne reagujemo na krik za pomoć – rekao je on misleći na pismo i izlaganje srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Njeno pismo govori o zabrinutosti srpskog stanovništva, istakao je Nebenzja, dodajući da je ovo situacija u kojoj SB UN može da doprinese sprečavanju daljeg pogoršanja situacije.

– Rat je odnio veliki broj žrtava, ni na jednoj strani nije bilo samo nevinih a na drugoj samo zlih. Svaka strana ima svoj dug prema drugom i Srebrenica nije jedini mračna stranica tog rata – rekao je on.

Trideset godina Dejtonski sporazum je garant mira ali sada se već neko vrijeme krše njegovi principi, upozorio je on i ukazao kao na poseban problem na djelovanje tzv. predstavnika Kristijana Šmita koji se ponaša kao apsolutni vladarm a Zapad ga samo podstiče na takvo ponašanje.

– Promovisanje nacrta rezolucije GS UN o “genocidu u Srebrenici” krši Dejtonski sporazum – dodao je on.

Poručio je da je ovaj nacrt jednostran i politički motivisan.

– Rusija je kategorički protiv rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN – naglasio je on.

Idina vrh